"Jag ser mer folk ute nu än förut"

Malin Karlsson Saarinen, som tagit initiativ till nattvandringar i Ankarsrum, hoppas att någon kan ta över ansvaret. Själv ska hon flytta.

10 maj 2019 06:00

Trots att Malin Karlsson Saarinen visste att hon skulle flytta från samhället redan den tionde maj bestämde hon sig för att starta Facebookgruppen Nattvandring i Ankarsrum i förra veckan. På ett knappt dygn hade gruppen fått 33 medlemmar, nu är medlemssiffran 45.

Varför startar du upp nattvandringar om du ändå ska flytta?

– Jag känner att när ingen annan gör det, då behöver det vara någon som ställer upp. Folk bara pratar om att det är ostabilt här och att det händer så mycket, men det är ingen som gör någonting, säger Malin Karlsson Saarinen.

Under veckan har nattvandringar pågått minst varannan kväll.

– Jag upplever att jag ser mer folk ute nu jämfört med vad jag gjorde förut, säger hon.

Hur ska man agera när man är ute och går?

– Min vision är att man tar en promenad och kollar läget. Det ska inte synas att man spejar, det är inte det som är tanken. Ser man någonting ska man bara gå vidare. Och när man kommer till ett säkert ställe, där man vet att personen inte ser en, då ska man ringa polisen det första man gör. Man ska inte tillkalla hjälp och man ska aldrig ingripa själv, säger Malin Karlsson Saarinen.

Hon ser nattvandringarna i samhället som ett sätt att skapa trygghet. Det handlar inte bara om bränderna utan också om att förhindra stölder och hjälpa till om någon exempelvis har ramlat eller slagit sig.

– Jag hoppas att någon vill driva det vidare så att det blir tryggt och lugnt. Polisen genererar ju trygghet också, men de kan ju inte vara här hela tiden, säger Malin Karlsson Saarinen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz