De odlar bin både för nytta och nöje

Familjen Andersson tillhör några av nytillskotten i Ankarsrums biodlarförening.

22 juli 2019 20:00

Solen skiner när vi tar den lilla grusvägen ut mot Kristoffersdal, en plats belägen i närheten av Spjuthult utanför Ankarsrum. Väl framme möter vi upp familjen Andersson, som bott på gården sedan 15 år tillbaka och de bjudit med oss till att få följa med på en lektion i biodling. Det är nämligen så att mamma Maria och barnen Ludvig och Iris de senaste månaderna har fått upp intresset för biodling och gått med i Ankarsrums biodlarförening. I dag har de besök av Walle Johansson, ordförande för Ankarsrums biodlarförening, då det är dags att förflytta bidrottningen till sin vinterbostad inom det lilla bisamhället.

Vad kommer intresset för biodling ifrån?

– Det beror delvis på att min farfar var biodlare men också för att jag brinner för en biologisk mångfald. Det råder i dag en brist på pollinatörer i naturen så då känns det bra att kunna hjälpa till med det man kan, säger Maria.

Hennes barn är också delaktiga i bisamhället och tycker det hela är spännande:

– Bina är så busiga och så kan de flyga vart vill, säger Ludvig medan hans syster Iris tilläger:

– Ja bin är söta och fina. De är de enda insekter jag inte är rädd för.

Maria berättar att hon var helt grön på området biodling när hon väl bestämde sig för att starta sin odling. Hennes bästa tips för nybörjare är att engagera sig i en biodlarförening och där hitta en mentor som kan fungera som en vägvisare i biodlingsvärlden.

– Det finns många olika biodlingsskolor att rätta sig efter så det är en god idé att tidigt bestämma sig för vilken man vill följa, säger Maria.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse