Kan ambulanspersonal neka en patient hjälp? Ska inte alla som upplever att de behöver ambulanstransport till akuten få det? Det frågar sig Sven Svensson, och Sally Svensson, nära anhörig till Sven, efter en händelse som de båda beskriver som bedrövlig.
– Om man upplever att man behöver ambulans måste det räcka, tycker Sally.
Sven ramlade från en stege i sitt hem och fick därför ont i ryggen. När smärtan sedan tilltog kraftigt några dagar senare ringde han till ambulansen. Ambulanspersonalen som kom hem till honom i Ankarsrum bedömde att han inte var i behov av ambulans. Detta gjorde honom upprörd. Ambulansen åkte tillbaka tom till Västervik.
Att en ambulans åker tillbaka tom är inget konstigt i sig, berättar Melker Engström, ambulanschef i Västervik. Ambulansens uppgift har nämligen förändrats en hel del jämfört med förr.
– Ambulansen är mer ett bedömningsverktyg än en transport.
I dag är en viktig del av ambulanspersonalens uppgift att göra en bedömning av patientens symptom och situation, för att därefter bestämma om vederbörande behöver åka till akuten, eller bör få vård någon annanstans.
– Naturligtvis ska det ske i samråd och samförstånd med patienten.
Melker Engström vill inte uttala sig i specifika fall, men säger att när det gäller ryggsmärtor är det ofta primärvården som ska ta hand om dessa, vilket kan ligga till grund för bedömningen.
– Men man får aldrig förringa att någon har ont eller neka någon vård.
För att komma till akuten, vilket Sven fortfarande ville, ringde han efter en sjuktaxi i stället. När han sedan kom fram till akuten röntgades han direkt. Det visade sig att en av hans ryggkotor var helt spräckt och att flera av de andra ryggkotorna var skadade. Därför fattades snart beslutet att Sven behövde åka till sjukhuset i Linköping för att genomföra en operation. Sally berättar att händelsen med ambulansen har väckt samma reaktion bland flera sjuksköterskor som de kommit att prata med i samband med Svens operation.