– Den har GPS, back-kamera och blue-tooth.
Bilförsäljaren Bengt-Åke Holmström räknar upp de tekniska finesserna. Vi sitter inne i en Nissan Leaf, som vid en första anblick ser ut som en ordinär bil i Golfklassen. Utvändigt en droppformad design med de aggressivt utformade framlyktorna som det starkaste kännetecknet. Invändigt en ljus, elegant kupé. Så långt modernt, men inte unikt.
Så tar bilförsäljaren Bengt-Åke Holmström till ett försäljningsknep som konkurrenterna än så länge inte kan matcha:
– Ska vi ta en provtur?
Han startar bilen, inne i bilhallen på Holmströms bil. Det hörs inget motormuller, och vad viktigare är: hallen förpestas inte av några avgaser.
Vi kryssar fram ljudlöst bland utställningsbilarna. Den som stått utanför bilen hade hört ett motorliknande elektroniskt ljud.
– Ljudet är till för att varna fotgängare, förklarar Holmström.
Hade vi kört ut på vanlig väg utlovar han en bil som är kvick i accelerationerna i stadstrafik. Däremot är den inget fartmonster för autobahn.
Elbilar har pekats ut som framtiden, men vägen dit har varit snirklig. Nissan Leaf är den första elbil som liknar en vanlig personbil som säljs i Västervik.
Räckvidden under optimala förhållanden är 22 mil. Det krymper till exempel under kyla, eller vid högre hastigheter. Vid motorvägskörning en varm dag, med klimatanläggningen igång, sjunker räckvidden till hälften.
”Tanken” sitter i fronten på bilen. Där finns två uttag: Ett mindre avpassat för vanliga eluttag – då laddas bilen full på tolv timmar. Ett större uttag som man kan göra snabbladdningar med i speciella laddstolpar. Då laddar bilen upp till 80 procent av maxkapaciteten på en halvtimme. Laddstolparna är än så länge sällsynta, men det finns två i Västervik.
En vid kommunhuset, och en vid kommunens förvaltningsbyggnad på Lunnargatan.
Den som läser motorpressen har hört talas om Nissan Leaf i några år nu. Att den kommer till Västervik först nu beror på flera saker. Bilen har blivit ett bättre köp. För något år sedan låg priset på över 400 000 kronor, och räckvidden var kortare. Sedan dess har bilen uppvecklats tekniskt, och priset sänkts i omgångar. Till det kommer att den statliga så kallade supermiljöbilspremien sänker priset med ytterligare 40 000 kronor.
– Efter bidraget kostar den strax över 300 000 kronor, säger Bengt-Åke Holmström.
Det betyder ett påslag på ungefär 50 000 till 100 000 kronor jämfört med motsvarande diesel- eller bensinbil. Holmström påpekar raskt att milkostnaden med elbilen blir lägre. Dels lägre energikostnader, dels ska underhållskostnaderna vara lägre än för en fossilbränsledriven bil.
Till en början tror Holmström framförallt att bilen kan vara något för företag och offentlig förvaltning – bilister som har många korta körningar, och som kan låta bilen ladda mellan körningarna. Han tar hemtjänsten i Västerviks tätort som ett möjligt exempel.
Bengt-Åke Holmström tror också att den kan vara attraktiv för många privatpersoner.
– Den kan vara en perfekt pendlarbil, till exempel om du har ett jobb i Vimmerby.