Det var i maj 2017 som Erik Askenberger tillsammans med frun Sofie Askenberger tog över kafét i Almvik.
Han kom från Stockholm och hon från det mer lokala Tuna. Det började med två år i uppförsbacke, minns Erik.
– Då var det bara fokus på att bygga upp en verksamhet som folk skulle känna till, då det inte var så känt innan, säger han.
Men det tog fart för kaféet, som sedan dess blivit populärt och rekommenderats av bland annat restaurangguiden White guide.
Med sina utomhusgräddade pizzor och den egentillverkade pinnglassen och chokladen har stället för många inte bara varit ett stopp längs E22:an, utan ett resmål i sig. Men nu kommer inte kaféet fortsätta drivas, åtminstone inte i Askenbergers regi.
– Det grundar sig i att vi under tre års tid har försökt få tag i riktiga kockar till somrarna, men vi har inte lyckats. Inte en enda kock har kunnat jobba under någon sommar, vilket gjort att jag har jobbar väldigt mycket, förklarar Erik som sedan några år tillbaka driver kaféet ensam.
– Det senaste året har vi sökt en heltidsanställd kock, men det har inte gått heller. Det går ju relativt bra för oss, det är mycket jobb att göra och jag klarar inte av att göra allt själv. Vi har vuxit ur oss själva på något sätt, samtidigt som vi vill expandera mer, fortsätter Erik.
Han förklarar att hans och Sofies äldsta son ska börja skolan till hösten, och med Eriks schema skulle han knappt hinna träffa familjen.
– På ett sätt känns det surt, men samtidigt är det ett väldigt enkelt val när det står mellan kaféet och min familj, resonerar han.
Men valet att lägga ner kaféet betyder inte slutet för Eriks mathantverkarplaner. Istället för att se det här som slutet för kaféet ser han det som början på något nytt, som börjar ta form redan under hösten.
– Vi vill ju inte lägga ner, vi älskar ju det här. Vi gör om och flyttar verksamheten ungefär 400 meter bort, till Almviks skola där vi har ett skolkök och en matsal. Dels kommer vi att satsa på vår egen produktion, och så öppnar vi en obemannad butik där man kommer in med hjälp av en app.
Butiken kommer att vara öppen för besök dygnet runt, då man låser upp och betalar digitalt, något som enligt Erik till viss del bygger på tillit.
– Vi har möjlighet till servering där också, jag vill ju fortsätta träffa kunderna, säger han.
När stänger ni det nuvarande kaféet helt?
– Det beror helt på när det kommer en ny hyresgäst, men vårt kontrakt går ut den sista mars 2022. Hösten och vintern finns vi kanske kvar, men vi kommer inte ha öppet varje helg som vi har haft hittills.
Hur ser du tillbaka på de här åren då ni har drivit stället?
– Vi har lärt oss jättemycket om att driva företag på landsbygden. Våra följare har hjälpt oss under kriser, folk skänkte en slant för att vi skulle komma igång med chokladproduktionen och vi har haft två kampanjer där folk hjälpt oss klara de akuta faserna under coronakrisen. Det är en fin och trogen skara följare, vi hoppas att de flyttar med oss till den nya lokalen.
Erik är tydlig med att han ser positivt på framtiden och är spänd på vad som komma skall.
– Det kommer bli skitbra det här. Även om det känns tråkigt att vi inte kommer driva kaféet vidare så är förändringen i sig jättebra. Det får inte bli en negativ "begravningsstämning" över det.