I dag införs nya regler för hur färdigpackad mat ska märkas. Tanken med reglerna, som införs i hela EU, är att det ska bli enklare för konsumenter som vill veta vad maten innehåller. Reglerna innebär bland annat att det måste vara utmärkt vilka vegetabiliska oljor eller fetter som ingår i produkterna. De nya reglerna leder också till att kraven på restauranger höjs. Alla restauranger måste kunna upplysa konsumenterna om allergener. Detta kan ske genom skriftlig information på menyn, skärskild skylt eller i ett informationsställ. Alternativt genom en skriftlig upplysning om att denna information går att få muntligt.
– Syftet är att allergiker ska kunna göra säkra val, berättar Ylva Sjögren Bolin på Livsmedelsverket.
När VT besökte Stadshotellet och Subway i Västervik under torsdagen uppgav båda restaurangerna att det inte utgått någon specifik information till restauranger, vilket restaurangcheferna tycker är förvånande. Caroline Kaaling, restaurangchef på Stadshotellet, berättar att hon fick informationen genom Facebook.
– Och när jag informerade köket om detta trodde de först att jag ljög, säger hon.
Hon menar att det är märkligt att Livsmedelsverket inte kommit med särskild information om detta till alla restauranger, men tror samtidigt inte att det kommer innebära någon direkt skillnad för dem.
– Vi har många gäster som är allergiska och arbetar därför mycket med dessa frågor.
Stefan Ågren, restaurangchef på Subway i Västervik, är också förvånad över informationsbristen kring förändringen, men tycker att det är jättebra att det ställs högra krav.
– Vi har tydliga listor på vad allting innehåller, så om någon har en fråga om innehållet kan vi enkelt berätta det eller låta kunden själv kolla på listan.
Stefan Ågren tror att förändringen kan leda till att de som i nuläget inte har motsvarande information tillgänglig blir mer uppmärksamma på vikten av att vet vad maten innehåller.
Ylva Sjögren Bolin på Livsmedelsverket berättar att de använt särskild riktad information till skolkök och andra som lagar offentliga måltider, men inte till restauranger.
– Det har vi inte resurser till. Restaurangerna är själva ansvariga för att hålla sig uppdaterade.
Hon menar också att det funnits lång tid att sätta sig in i dessa regler.
– Reglerna trädde i kraft redan 2011, och börjar tillämpas nu.