Stress kan leda till alkoholproblem

Om man arbetar mer än 40 timmar i veckan riskerar man också att dricka för mycket.

Hjälp. Elin Lundén (t v) och Ann-Marie Nyberg är sjuksköterskor och arbetar på Alkoholmottagningen på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral.

Hjälp. Elin Lundén (t v) och Ann-Marie Nyberg är sjuksköterskor och arbetar på Alkoholmottagningen på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral.

Foto: Andreas Johansson

Alkohol2015-01-19 03:51

Studien, som presenterades i British Medical Journal, har undersökt forskningsrapporter där fler än 400 000 personer deltagit.

Forskarna fann att personer som arbetar mellan 49 och 54 timmar i veckan löper en 13 procent större risk att överkonsumera alkohol än de som arbetar mellan 25 och 40 timmar i veckan.

Slutsatsen är att det är personer som arbetar fler timmar än det normala, löper en större risk för att öka sitt alkoholintag till en nivå som utgör en hälsorisk. Överkonsumtion kan påverka både det psykiska och fysiska välbefinnandet.

På Alkoholmottagningen på Stora Trädgårdsgatans hälsocentral mottas inte resultaten med förvåning. Här arbetar man dagligen med de som har svårt att kontrollera sitt drickande.

Ann-Marie Nyberg och Elin Lundén är sjuksköterskor och arbetar tillsammans med kurator för att hjälpa dem som behöver hjälp.

– Alkohol är på något sätt glorifierat. Vi har skapat en kultur i Sverige där alkohol på många sätt finns med överallt, i mycket som vi gör. I bakningsprogram på tv dricker man vin till tårtan istället för kaffe, säger Ann-Marie Nyberg.

– Det finns en bild av att alkohol är ett bra sätt att koppla av efter en stressig dag, säger Elin Lundén.

Båda säger att arbeta mycket och framförallt stressa kan leda till ökad konsumtion som kan bli svår att hantera i det långa loppet.

– Ofta kan ett beroende eller en riskkonsumtion börja som ett sätt att behandla sin stress och sin ångest. Man självmedicinerar med alkohol, det fungerar ett kort tag men när effekten avtar dricker man mer, säger Elin Lundén.

Det kan snabbt bli värre, menar de.

– Alkohol är vattenlösligt och tränger in i kroppens alla celler, också de i hjärnan. Det påverkar hela kroppen. Många som överkonsumerar får sömnproblem och ännu värre ångest, säger Ann-Marie Nyberg.

De tycker sig se att mångas livsstil, där alkohol ingår som en självklar del flera gånger i veckan, gör att fler med ordnade förhållanden söker sig till deras mottagning.

– Vi dricker "kontinentalt" och gör det ofta. Om man då också dricker en hel del på helgen går man snabbt över riskgränsen, säger Ann-Marie Nyberg.

– Man märker inte själv när det gått för långt. Till slut har man utvecklat ett beroende eller dricker för mycket.

Då kan en lösning vara att ta kontakt med Alkoholmottagningen. Där får man efter inledande samtal om hur man vill förändra sitt drickande träffas varje vecka för att få hjälp på flera olika sätt.

Vad är riskkonsumtion?

Med riskkonsumtion avses en konsumtion av alkohol som ligger på över 14 glas i veckan för män, och nio glas för kvinnor. Att dricka fler än fyra glas per gång för män och tre för kvinnor räknas också som riskbeteende.

Ett standardglas är:

1 glas vin 15 cl (11-13%)

4 cl starksprit (40%)

33 cl starköl

50 cl cider

50 cl folköl

En flaska vin (75 cl) innehåller 6 glas.

En flaska sprit (75 cl) innehåller 18 glas.

Källa: alkoholhjalpen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om