Så här dricker vi under sommaren

Sommarens grillkvällar, festivaler och uteserveringar innebär för många också en ökad konsumtion av alkohol.

Foto: Ilkka Ranta

Alkohol2015-07-22 07:00

Fatmir Poturqoj, på Morella i Västervik, berättar att det märks en enorm skillnad på alkoholförsäljningen under semestertider.

– Det går inte att räkna i procent hur mycket mer alkohol vi säljer, det är så mycket, säger han.

Den största skillnanden är att det säljs många fler öl till lunchen.

Lukas Jansson, Pontus Sonemyr och Sebastian Håkansson bekräfter bilden utifrån sina egna vanor. Just nu firar de sin ledighet med camping i Västervik.

– Under semester dricker jag alkohol nästan varje dag, annars blir det enbart på helger, säger Pontus och de andra instämmer.

Johanna Nylund är på semester tillsammans med sin familj. Hon berättar att hon och hennes man dricker betydligt oftare då. Men det handlar sällan om särskilt mycket alkohol vid varje tillfälle.

– Vi vill inte ha fylleslag kring barnen, skrattar hon.

De allra flesta återgår sedan till sina tidigare vanor när vardagen drar igång. Men i vissa fall blir sommarens ändrade vanor inkörsporten till ett alkoholmissbruk. Definitionen av ett alkoholmissbruk innehåller olika faktorer. Man brukar tala om sex kriterier och om tre av dessa uppfylls kan en diagnos sättas.

Toleransökning – mer alkohol krävs för att den förväntade reaktionen ska uppnås. Att överhuvudtaget kunna få i sig mängder som ger en promillenivå närmare 3,0, talar för ett beroende.

Abstinenssymtom som uppkommer när alkoholeffekten avtar. För att detta ska uppstå brukar det krävas ett dagligt drickande av stora mängder, under minst två veckor.

Kontrollförlust, viljan att dricka styrs av ett sug efter alkohol.

Oförmåga att avstå, ofta efter egna misslyckade försök att sluta.

Man planerar sin tillvaro utifrån sitt drickande.

Att man fortsätter dricka trots negativa medicinska konsekvenser.

När VT besöker Lysingsbadets camping under eftermiddagen dricker Sara Toth campange tillsammans med en av sina vänner.

– Det är semester och då har jag ingen aning om vad klockan är. Känner jag för dricka alkohol gör jag det, oavsett vilken tid på dygnet det är.

Att dricka sig full känns däremot inte som ett alternativ.

– Det skulle i så fall vara om vi tjejer har en fest, aldrig tillsammans med barnen.

Rolf Nordström, enhetschef på Vuxenenheten i Västervik, berättar att det dock inte går att peka ut någon speciell period där fler söker hjälp på grund av alkoholen.

– Däremot sker det fler lobbar under sommaren, säger han.

Lobbar innebär att vuxenenheten skickar ut en kallelse till de personer som polisen har rapporterat om med anledning av lagen om omhändertagande av berusade personer. Visfestivalen är en period då det sker en tydlig ökning av sådana fall, vilket har sin förklaring i att fler personer generellt dricker mer under sommarens evenemang.

Men det är inte alla evenemang som innehåller alkohol. Rockabilly festen, i Gunnebo, är ett exempel på en alkoholfri fest. Joakim Eriksson är ordförande för Westervik Rock Events som anordnar evenemanget.

– Dels är det bättre för ungdomar och barn, dels får alla chansen att komma, säger han.

Att det är ett sätt att undvika att det blir stökigt är en annan viktig aspekt för arrangörerna. De gjorde en undersökning via Facebook för att kolla hur folk resonerade kring alkohol. Ungefär 700 personer var med i undersökningen.

– Det var bara ett 20-tal som hade invändningar mot en alkoholfri fest.

De allra flesta som hittills kommenterat valet att utesluta alkoholen har gjort det i positiva ordalag.

Alkoholförsäljning

Perioden mellan april och juni såg Systembolagets försäljning ut så här: Sammanlagt gjorde Systembolaget en försäljning på 4,4 procent mer jämfört med samma period förra året. En minskning med 6,6 procent bland starkvinerna. En minskning med 10,2 procent bland cidern. En minskning med 0,1 procent bland ölen. En ökning med 13,1 procent bland de alkoholfria produkterna. En ökning med 2,4 procent bland spriten. Och en ökning med 4,1 procent gällande blanddryckerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om