Lugnare på stan – festandet fortsätter

Under de senaste åren har alkoholkonsumtionen bland unga minskat. Men festandet fortsätter, på andra platser än på stan.

På stan. Karolin Ahrens är Fältare. Hon säger att dialog är vägen framåt, och att festandet pågår lite mer dolt än förut.

På stan. Karolin Ahrens är Fältare. Hon säger att dialog är vägen framåt, och att festandet pågår lite mer dolt än förut.

Foto: Andreas Johansson

Alkohol2015-04-30 04:00

All statistik pekar på att allt färre underåriga dricker alkohol. Enligt Håkan Leifman, chef på Centralförbundet för alkohol– och narkotikaupplysning, har de flesta faktorer som mäter alkoholkonsumtionen bland unga halverats under de senaste tio åren.

– Volymen man dricker har halverats, antalet ungdomar i nian som dricker har halverats, bland annat. Allting pekar på att det är en historiskt nedgång vi ser, säger han.

Håkan Leifman menar att det är många faktorer som avgör. Det förebyggande arbete har varit intensivt under många år och tillgängligheten minskar.

– Restauranger har blivit allt mer noggranna, handeln har blivit allt bättre på att neka. Föräldrarna vet också att risken ökar för att ungdomarna dricker mer om man bjuder dem på alkohol eller köper ut.

Han menar också att den organiserade langningen minskat. Minskningen har också med livsstilsfaktorer att göra.

– Det är helt enkelt inte inne att dricka sig full. Man tänker kanske mer på sin kroppsliga hälsa, främst i större städer, men det sprider sig ut i landet.

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet minskar antalet anmälningar av langningsbrott både sett till hela landet och i Kalmar län.

2014 anmäldes 1 812 brott som har brottskoden 5043, det innefattar bland annat ”olovligt anskaffande av alkoholdrycker”, nationellt. Under samma år anmäldes 101 sådana brott i länet. Men statistiken kan vara missvisande.

Lisa Koblanck är teamchef på polisen i Västervik. Hon menar att statistiken framförallt påverkas av vilket slags arbete polisen kan göra.

– Allt fler hemmafester gör att mörkertalet är stort, ungdomarna dricker alkohol inomhus, istället för att dra runt på stan.

– Då har vi inte samma möjlighet att upptäcka brotten. Minskningen av antalet kan bero på att vi inte anmäler lika många brott, säger hon.

Langning kan se ut på flera sätt, en äldre kompis som köper ut till sina kamrater, langare som mot betalning köper ut alkohol till enstaka ungdomar, och mer organiserat.

– De unga vet ofta vem man ska kontakta, kanske någon som regelmässigt åker utomlands och handlar stora mängder. De hittar informationen på den mer olagliga delen av internet.

– Samtidigt vet vi att det är fler ungdomar som säger nej till alkohol. Det är många som inte dricker alls.

Karolin Ahrens är "fältare" i Västervik. Hon berättar att traditionella festarhelger inte riktigt existera längre. Unga som dricker gör det vid bland annat Valborg och Lucia, men framförallt när tillfälle ges. De flesta som dricker gör sin debut någonstans mellan åttonde och nionde klass.

– Drickandet syns inte lika tydligt längre, det gör det väldigt svårt att säga hur det ser ut i kommunen. Det har blivit lugnare på stan de senaste åren, men festerna pågår i det privata på ett annat sätt i dag, säger hon.

– Vi kan bara tala utifrån det vi ser och det vi ser är att det fortfarande dricks mycket alkohol bland unga.

Därför besöker fältarna skolor och klasser för att informera och för att prata med ungdomarna men även för att bara lära känna dem.

– Vi vill bygga ett förtroende så att de vänder sig till oss om de skulle behöva. Vi blir inbjudna till fester ibland och rör oss i hela kommunen. Just nu jobbar vi mycket med privata gymnasiefester.

Inför helgerna är det viktigt att föräldrarna är nyfikna och pratar med sina barn.

– Man kan erbjuda sig att skjutsa, fråga var de ska och med vem. Vi tror att man lyckas med mycket om man har en öppen dialog med ungdomarna om alkohol och droger.

Närvaro är också viktigt, menar Karolin Ahrens.

– På torsdag kommer polisens volontärer och Vuxna på stan att stadsvandra. Vi kommer att åka runt i kommunen. Vi träffas vid Mejeriet klockan 21.00 och alla är välkomna. Ju fler vi är desto bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om