Harald är en stor gammal älgtjur, ledaren för flocken i älgparken i Virum. Men han är inte som andra älgar, för han är nästan tam. Dessutom är han en väldigt snäll älg, lovar Kjell Svensson, som driver Virum älgpark tillsammans med sin fru Helene Svensson.
– It was very nice, säger en förtjust Laura Carrera från Spanien. Det var väldigt trevligt.
Hon är utbytesstudent i Linköping, och tillsammans med studenterna Paula Marquez, Sofia Marquez, Laura Dominguez och Laia Egea har hon kommit ner från Linköping för att se svenska älgar.
– Jag trodde att de skulle ha stora horn, berättar hon.
Men hon är inte alls besviken utan snarare alldeles uppfylld av att ha pussat en stor älg. För älgarna i Virum tycker om att pussas. Vill man bli pussad av en älg sätter man en bit äpple mellan tänderna och håller fram till älgen. De älskar mat.
Lauras kamrater skrattar och är nog lite tagna av närkontakten med älgarna. De tar många selfiebilder med älgarna. Efteråt undrar jag om de var rädda när djuren kom och nosade på dem.
– Nej, det var bara roligt, säger Laia Egea. I början var jag lite rädd, när de kom så nära. Men de såg så snälla ut.
Snällheten sitter i ögonen på den stora älgtjuren. Och Harald är mycket försiktig i sin närkontakt med både barn och vuxna.
– Älgen är ett mytomspunnet djur, konstaterar Kjell, som är en stor djurvän.
Han och Helene var mjölkbönder i många år och älgparken ligger på hans fädernegård. Efter att både en ny och en gammal ladugård brunnit ner 2003, och de fått göra sig av med korna, sadlade de om och öppnade så småningom älgparken.
På öppningsdagen 2008 dog tre av de då fyra älgarna, bara kon Stina överlevde. Men tre dagar senare kom tjuren Harald från en park i Skåne och de blev ett par. Sedan har älgparken utökats med tjuren Erik och kon Freja, och dessutom Stinas och Haralds fyra kalvar som heter Gustav, Ronja, Adam och Emil.
– Det blir nog två eller tre till snart, vi tror att både Stina och Freja ska få kalvar, berättar Helene. Kanske har kalvarna kommit fram i mitten av maj.
Det finns omkring 30 älgparker i Sverige, inräknat djurparker med älgar. De byter djur med varandra ibland, köper och säljer, för att undanröja risken för inavel.
– Inavel är inte bra bland älgar, då kan de bli aggressiva. Dovhjorten däremot klarar inaveln bra, det spelar ingen roll.
På Virum finns en grupp på 20 dovhjortar, som lever ihop med älgarna i hägnet. De trivs bra ihop men dovhjorten är mer skygg och vi kommer inte så nära dem som älgarna.
Vi åker iväg på en nästan timslång safari i hägnet. Drygt 40 besökare i fyra vagnar. Kjell kör traktorn och Helene stänger grinden efter oss när vi kommit in i hägnet. Det är ett område på åtta hektar mark, med både skog och öppna fält.
Älgarna kommer direkt när de ser oss. De vet att de ska få mat. Och kanske gillar de att umgås med människor.
Älgar är ståtliga djur där de lufsar efter oss. Kjell kör fram till en öppen plats och älgarna flockas kring vagnarna. Alla besökare får äppelbitar och potatisbitar att ge till älgarna, då kommer de nära.
Älgarna i hägnet är halvtama och mycket vana vid människor. Men de har också kvar sina vilda instinkter.
– En vild tjur kom fram till stängslet i höstas och ville in när korna var brunstiga. Det blev en uppgörelse med Harald, som försvarade sin flock. De stångades genom stängslet så att det lyfte från marken. Från huset hörde vi smällarna från hornen, berättar Kjell.
– Den andra tjuren var stor, en riktig jätte. Risken är att den kommer tillbaka i höst.
Älgar är annars i grunden fredliga djur.
– De har lätt att anpassa sig, både till människor och till djur, till exempel om de flyttas från en annan park. De kan lätt bli stressade också.
Älgparken i Virum är kanske ett ovanligt besöksmål. Nu går den in på sin åttonde säsong, efter starten i maj 2008. Förra året hade man 25 000 besökare, över hälften var andra nationaliteter än svenska, och de flesta av dessa var tyskar och danskar. På sommaren kommer ofta amerikanska sällskap.
Parken öppnar för sommaren om några veckor, och stänger strax före brunsttiden i september. På skolloven, som påsklovet den här veckan, är det också öppet, och man kan boka gruppbesök.
Sommartid tar man hjälp av fyra säsongsanställda och då körs fem eller sex safariturer per dag, varje dag. Då får älgarna i hägnet träffa människor.