Varje enskild person på äldreboenden i kommunen betalar 102 kronor per dag för den mat som serveras.
Men den summan räcker inte till för att täcka kostnaderna. Socialförvaltningen lägger därför till 37 kronor per brukare, vilket innebär att matkostnaderna i praktiken ligger på 139 kronor per brukare. Detta tillägg innebär en total årlig merkostnad för kommunen på 4 miljoner kronor bara för matkostnaderna.
Kostenheten är den enhet som köper in varor av grossisten Servera. Därefter lagrar de varorna i en central butik, vilken kommunens andra enheter kan beställa och få leverans ifrån. De varor som kostenheten köper från grossisten säljs vidare till enheterna med ett påslag på 17 procent, som täcker kostenhetens hyra av lokal, personal samt samtliga transportkostnader.
Kostenheten har dessutom flera kök där mat till kommunens brukare lagas. Maten levereras till respektive enhet som till exempel Gertrudsgården i Västervik.
Enligt uppgift till VT är det många enhets- och områdeschefer i kommunen som tycker att det är dyrt att handla av kostenheten. En av de som är kritisk är Jan-Inge Gustafsson som är chef för område Söder.
– Det är dyrt, men vi måste handla från kostenheten. Det finns ett politiskt beslut om det. Det är tjänstefel att inte handla från dem.
Gustafsson berättar också att sortimentet inte är stort.
Om du kunde, skulle du välja att handla från annat håll?
– Ja, det skulle jag. Vi ser att vi skulle få ner våra kostnader och få mer för det vi betalar. De säger att det blir billigare för kommunen i stort, men jag vet inte hur.
Det finns en enhet i kommunen som inte behöver handla från kostenheten, Vapengränd under ledning av områdeschefen Annica Mässing.
Efter att ha påtalat att kostnaderna blivit höga och att det skulle finnas ett mervärde i att laga sin egen mat, fick Vapengränd göra sina inköp direkt från grossisten vilket innebär att kostenhetens tilläggskostnad på 17 procent uteblir. Detta innebär att Vapengränd undviker tillägget på 37 kronor. Alla matkostnader täcks in av de 102 kronor som varje enskild brukare betalar.
– Vi såg att vi lade mycket pengar på att handla från kostenheten. Men drivkraften var framförallt att göra matlagningen till en del av verksamheten. Det blev tungrott att arbeta gentemot kostenheten. Om vi skulle göra avbeställningar skulle vi göra dem 14 dagar innan. Nu kan brukarna själva vara med och påverka vad det ska äta. Vi lagar all mat från grunden, på ett sätt som de inte gör på kostenheten.
Matsvinnet är mindre nu och maten som lagas äts upp. Det som blir kvar kan man göra pytt i panna av.
– Det är ekonomi i det med. Det här vill vi fortsätta med.
Mässing arbetar just nu med en utvärdering av det egna köket och de fördelar hon ser med det. Utvärderingen ska hon lämna till socialchefen Jörgen Olsson och sedan ska den vidare till politikerna.
Kommundirektören Carl-Magnus Mårheden känner sedan tidigare till kostnaden på fyra miljoner kronor, men kan inte säga något konkret om framtida lösningar:
– Vapengränds lösning ska utvärderas under hösten. Man kan inte bara titta på en specifik enhets kostnader. Jag tror inte att någon kommun i jämförlig storlek har lägre produktionskostnader än Västervik.