Det blev som VT skrev häromdagen. Socialnämnden beslutade på onsdagen att dra ner antalet platser på Dalsgården med åtta, samtidigt som personalstyrkan förblir oförändrad.
Äldreboendet är otidsenligt med trånga utrymmen, och arbetsmiljöverket kräver snabba förbättringar. Ett nytt boende med med bättre arbetsytor kan stå klart tidigast 2017.
Hur blir personalen hjälpt av att det är färre boenden: Utrymmena är fortfarande trånga?
– Belastningen minskar och antalet tunga lyft blir färre, svarar socialchefen Jörgen Olsson.
– Nu kan man oftare vara två när det ska göras tunga lyft, fyller Ingela Svensson (C), vice ordförande i socialnämnden i.
Ett svar ska skrivas till arbetsmiljöverket där man redogör för de förbättringar som kommer att göras. Utöver nerdragningen av antalet platser så kommer en rad smååtgärder att genomföras. Det kan till exempel handlar om sängarnas placering i rummen.
Tror ni att arbetsmiljöverket kommer att nöja sig med åtgärderna?
– Vi tror det. Hittills har vi haft en bra dialog med arbetsmiljöverket, säger Jörgen Olsson.
– Vi har ju inga alternativa lokaler att tillgå. 2017 är det tidigaste datumet då ett nytt boende ska stå klart, säger socialnämndens ordförande Angelica Katsanidou (S).
Grundproblemet är att Dalsgården byggdes i en tid då de boende var piggare. I dag är de som kommer till ett särskilt boende ofta äldre och sjukare, än de boende på de dåvarande ålderdomshemmen var. Det ställer högre krav på lokalerna. Successivt har de gamla ålderdomshemmen byggts om och moderniserats. I dag är det Dalsgården i Gunnebo och Erneborg i Gamleby som håller gammal "ålderdomshemsstandard".