SKL:s öppna jämförelser jämför landets kommuner med varandra på punkter som inflytande, bemötande, kost och trygghet för äldre. I SKL:s senaste jämförelser får kommunen bottenbetyg när det gäller maten. Av 261 kommuner som är med i jämförelsen hamnar Västervik på plats 212.
Inte bra alls, menar Jörgen Olsson.
– Vi måste bli bättre när det gäller maten och kunna laga mat närmare kunden. Maten är väldigt viktig, både att den håller en hög kvalité och att måltiden blir en upplevelse i sig. En måltid ska vara mysig och trevlig, inte minst för den som är äldre.
Han hoppas att den kostutredning som görs just nu förhoppningsvis ska ge maten bättre betyg, så småningom.
– På fyra av kommunens särskilda boenden lagas maten från grunden, och kanske ska vi göra det på fler ställen. Det får utredningen som är igång just nu visa.
Boendet Vapengränd är ett av de särskilda boenden där maten lagas från grunden i ett eget kök på plats. Det har gjort en stor skillnad för pensionärerna, menar områdeschefen Annika Mässing.
– Framförallt är brukarna mycket gladare och piggare.
Köket är mer flexibelt än tidigare, berättar hon.
– Kockarna kan laga mat efter önskemål och använda recept som de äldre önskar och det är väldigt uppskattat. Allt lagas från grunden, inte ens sylten köps in färdig, det är en oerhört stor skillnad jämfört med tidigare, berättar Annika Mässing.
När det gäller punkten inflytande på kommunens särskilda boenden är läsningen inte särskilt glädjande. Där hamnar Västervik i botten bland länets kommuner.
– Jag har inte läst rapporten själv men är det så är det såklart rent bedrövligt. Det måste vi titta på och jobba med, det är vår uppgift efter en sådan här rapport, säger Annika Mässing.
Undersökningen visar också att Västervik får ett högt betyg när äldre i särskilt boende betygssätter sin utomhusmiljö. Dessutom är många äldre som bor på särskilt boende nöjda med aktiviteter och social samvaro – så pass att kommunen hamnar på en andraplats i länet.
– Det är en väldigt medveten satsning vi gör. När jag började i äldreomsorgen i början av 1980-talet så kom kyrkan en gång i veckan och det var den aktivitet som fanns för de äldre på boenden, i princip. Nu är det på ett helt annat sätt. Tanken är att de äldre ska ha kvar det liv man levde tidigare, fast man flyttat till ett särskilt boende. Att vi skulle få ett bra betyg där kom inte som någon överraskning, säger Mässing.