Någorlunda stilla nätter på akuten

Under många storhelger blir det mer att göra på akutmottagningen i Västervik. Julhelgen står ut som en helg då aktiviteten faktiskt minskar något.

Efter provtaningn kan man få vänta på svaren. Det kan ta tid och den väntan kan vara frustrerande för många. Karl Landergren säger att många upplever att det tar lång tid, främs för att man inte alltid vet vad man väntar på.

Efter provtaningn kan man få vänta på svaren. Det kan ta tid och den väntan kan vara frustrerande för många. Karl Landergren säger att många upplever att det tar lång tid, främs för att man inte alltid vet vad man väntar på.

Foto: Anders Steiner

Akut2013-12-27 08:10

Det kan bero på att vi stannar inne mer eller att vi känner oss tryggare med släktingar omkring oss. Eller något helt annat. Riktigt varför det blir mindre att göra på akutmottagningen över jul är svårt att säga. Det berättar Karl Landergren som är verksamhetschef på akutmottagningen på Västerviks sjukhus.

– Julafton är heller inte en traditionell festkväll då man dricker mycket ute på stan. De helgerna blir det mer att göra för oss här, säger han.

På senare tid har mottagningen i Västerviks uppmärksammats för korta väntetider. De förväntas inte bli längre under julhelgen, om inget oförutsett händer. Det är också det som gör arbetet på akuten lite krångligt. Man vet aldrig hur många som behöver hjälp och när man i så fall skulle behöva en utökad bemanning.

Väntetiderna är kortare än på många andra ställen. Mycket tack vare det så kallade triagesystemet. I det delas de som söker sig till akuten in i olika "grupper" med färgkoder, beroende på hur akut deras situation bedöms att vara. Det går från rött till grönt.

– Förr svarade man på massor av frågor och man bedömdes redan i receptionen. Nu släpps alla in till väntrummet efter att de vi tagit reda på vilka de är, säger Karl Landergren.

Han tror att många faktiskt inte riktigt vet hur det går till på en modern akutmottagning.

I väntrummet ligger väntetiden för 80 procent av de som söker på en kvart innan man hämtas av en sjuksköterska. De gör den första bedömningen genom att mäta olika värden. Efter det kan man få vänta i undersökningsrummet eller, om det inte bedöms vara fullt så akut, gå tillbaka till väntrummet. Det är den väntan som kan upplevas som lång, tror Karl Landergren.

– På nätterna är läkarna ute på avdelningarna. Om det händer något där kan de ta lång tid innan de kommer ner till oss om situationen inte är akut. Men tiden mellan att man går in genom dörren tills det man går ut ligger i snitt på två timmar.

Men tillbaka till jultider. Hur är det att arbeta när de flesta andra faktiskt är lediga? Det vet Jennifer Laine och Karin Hasselqvist, båda sjuksköterskor.

– Vi försöker få till lite julstämning här också. Ofta hinner man att fira lite med familjen innan eller efter att man arbetat och arbetar man på morgonen ordnar vi i personalen julfrukost. Då tar vi med lite extra gott, säger Jennifer Laine.

Hon pekar på en julgris som står lite längre bort.

– Vi pyntar lite också, säger hon och skrattar.

Karin Hasselqvist har arbetat tio år på akuten. I år fick hon vara hemma på julafton, vilket hon tycker är skönt när man har små barn.

– Det är det som är tråkigt med att arbeta på julafton. Men så är det för alla som jobbar jul. Vi har så bra stämning att det fungerar fint när man väl är på jobbet, även att det så klart kan ta emot ibland att gå iväg från familjen på julafton, säger Karin Hasselqvist.

– Men jag tycker att vi är ett bra gäng och vi brukar får till det fint. Jag trivs väldigt bra, oavsett vilka helger jag jobbar faktiskt.

Akut information

Nyår, skolavslutningar och Midsommar är helger där det ofta blir hög belastning på akuten. Ibland måste man ta in väktare för att hålla lugnet och stävja bråk. Julen är lugnare.

Mellan 13.30 och 22.00 är det oftast som mest sökande på akuten. Då arbetar sju personer på akutavdelningen.

Kvällstid mellan 23 och 08.00 är man fem i tjänst. tre sjuksköterskor och två läkare som också tjänstgör på de olika avdelningarna på sjukhuset.

Utöver det finns läkare i så kallad bakjour. De kan ringas in vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om