På luftfärd över trädtopparna

Äventyrsberget lockar många turister. VT är på plats och testar årets nyhet, en halv kilometer lång linbana över Lysingsbadet.

Hjälm. Säkerheten är viktig i aktiviteten.

Hjälm. Säkerheten är viktig i aktiviteten.

Foto: Matz Glimhed

Aktivitet2015-07-28 09:55

Efter en skakig tur uppför en metallstege står jag där, 50 meter över vattnet och ser Lysingsbadet breda ut sig under mig.

– Sätt dig på huk och släpp fötterna från marken så åker du iväg, säger David Appelquist, Äventyrsbergets arrangör.

Samtidigt som jag lyfter sulorna från träbryggan börjar kroppen färdas framåt, ut över området och havet. Lysingsbadets minigolfsgäster sätter händerna mot pannan och spanar upp mot den halv kilometer långa linan när jag åker förbi över trädtopparna. Efter 50 sekunder bromsas selen in och med ett ryck är jag framme på den andra sidan.

Det var Äventyrsbergets höghöjdsbana som väckte idén till en längre linbana. De brukar avsluta hinderbanan bland träden med en linbana och även hålla den öppen på kvällarna för de som bara vill åka just den. Linbanan har alltid varit den populäraste attraktionen på Äventyrsberget.

– Vi har haft den öppen till gryningen för att det var så många som ville åka. Alla vill åka linbana och därför satsar vi mer på det i år, säger David Appelquist.

Årets linbana kostade 300 000 kronor och brukar få mellan 40 och 50 gäster per dag. Ofta skapas det långa köer längs Utsiktsberget, där linbanan utgår ifrån.

– Jag har aldrig hört att någon inte tycker att det är roligt. Det enda dåliga jag har hört är kötiderna. Men det blir det överallt, och vi vill att varje person ska tas om hand och sedan är säkerheten viktig.

David Appelquist arbetar fortfarande med att hitta rutiner för det nya köpet. Just nu planerar de att få upp bänkar, så att de som köar kan sitta och vänta.

Två av dagens besökare är vännerna Rasmus Thorell och Sara Olsson från Stenungsund. De bor på Lysingsbadet och bestämde sig för att provåka linbanan.

– Det känns lite pirrigt i magen, säger Sara Olsson innan åkturen.

Rasmus Thorell tyckte att det skulle bli roligt att se utsikten. De klättrade orädda upp för stegen och när de landade tillsammans på andra sidan var leendena stora.

– Det var jättekul, jag vill åka igen, säger Sara Olsson.

Farten på linbanan varierar beroende på vindens riktning och tyngden på passagerarna.

– Som snabbast går den i 50 kilometer i timmen. Vi får göra en manuell bedömning på om det ska åka två personer tillsammans eller om de kan åka enskilt.

Det har hänt att passagerare inte har fått upp tillräckligt med fart och har stannat i mitten av banan.

– Då får den som tar emot dem åka ut på ett block. Sedan lägger han benen om dem och drar dem tillbaka till träbryggan.

Det perfekta vädret för linbanan är strålande sol och höga temperaturer.

– Då har barnen fått sin glass, tjejerna har fått sola och männen sin pilsner. Då är alla på bra humör och vill köra linbana, säger David Appelquist.

Äventyrsberget är öppet mellan midsommardagen och 15 augusti. Sedan är det bara öppet för bokningar, av till exempel företag, gymnasium och möhippor. David Appelquist vill en dag kunna försörja sig på Äventyrsberget.

– Jag står i en fabrik åtta månader om året. Men jag älskar det här och jag älskar människor, säger han.

David Appelquist arrenderar marken av Lysingsbadet och har anordnat Äventyrsberget i sju år.

Snökanoner och snowboard, sommarrodel och en wakeboardpark där man åker efter en linbana istället för en båt, är några av hans idéer inför framtiden.

– Jag vill vidare hela tiden. Jag brukar bolla med Gunnar Boman, vd för Lysingsbadet. Av hundra idéer, säger han ja till en, så jag bombarderar honom med många olika förslag. Ibland lyckas jag slå huvudet på spiken, som nu, och då kan det bli en linbana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om