Vilddjurens framfart hotar framtidens skogar

En rapport från Skogsstyrelsen slår fast att det ser mörkt ut för skogarna i Västerviks kommun. Hjortdjuren och älgarna slår undan benen för framtidens träd.

Granskada. I Skaftekulla vandrar hjortdjuren mellan att beta gräs på åkrarna och att riva av barken på ungträden i skogen.

Granskada. I Skaftekulla vandrar hjortdjuren mellan att beta gräs på åkrarna och att riva av barken på ungträden i skogen.

Foto: Nils Gruvebäck

Äbin2015-07-08 14:45

Varje år släpper Skogsstyrelsen en älgbetesinventering (Äbin) för hela landet. De träd som finns i skogarna kategoriseras efter art och sedan räknas andelen träd som är skadade. I Äbin 2015 räknar Skogsstyrelsen med att över 80 procent av tallarna i Västerviks kommuns södra delar är skadade och att över varannan tall i den norra delen aldrig kommer att bli ett fullvuxet träd. Hjortarna och älgarna betar delvis ner tallen när trädet är mycket ungt men även något äldre träd blir angripna. Djuret skrapar av barken på ungträden och rötan som uppstår gör att skogsägaren tvingas såga ner träden och sälja till ett betydligt lägre pris än om de fått växa klart.

För att vårda stammarna av de vilda djuren i skogarna måste markägaren också se till att barrskogen blandas upp av olika lövträd, rönn, asp, sälg, och ek (RASE). Trycket från den stora hjortstammen är så pass högt att nästan varje träd i gruppen RASE är skadat i den södra delen av Västerviks kommun. I den norra delen skadas enligt Äbin var fjärde trädstam av motsvarande lövträd.

Älgbetesinventeringen för 2015 hittar du på www.skogsstyrelsen.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om