29 år lång epok går mot sitt slut i Valstad

Valstadkollektivet avvecklas inom ett år.

Västervik2002-07-16 06:00
Valstadkollektivet i Verkebäck har börjat avvecklas. Om ett år läggs kollektivet ner. Det drivs av stiftelsen Valstad som inte har något intresse av att driva verksamheten vidare.
- Vi har gjort ett ideologiskt ställningstagande som innebär att kollektivet står till marknadens förfogande. När vi lämnar vårt kreativa arbete efter 29 år så är det med viss stolthet, säger Olle Berghner.
När paret Bergnehr etablerade det första behandlingshemmet i kommunen 1974 var det i det gamla skolhuset. Sedan dess har verksamheten vuxit i stor omfattning.
- Det har varit kreativt skapande som vi alla har tyckt varit kul. Kollektivet fungerar genom att alla hjälps åt och får känna glädjen av arbetet, säger Olle.
Ända sedan starten har det kollektiva levnadssättet, medlevarskapet, varit grunden för verksamheten. Det innebär att de som är anställda har valt att leva kollektivt tillsammans med de ungdomar som kommer till kollektivet.
I dag är det svårt att rekrytera personer till verksamheten och det är en av anledningarna till att Olle och Helena avvecklar verksamheten.
Nu är en avvecklingsplan inledd där personalen på tio personer och lika många ungdomar finns kvar på kollektivet ett år.
- Det har varit en fin inkomstkälla för bygden. 250 miljoner kronor rör det sig om hittills. Endast två placeringar har vi haft från Västerviks kommun.
Olle Bergnehr har en humanistisk syn på hur ett behandlingshem ska fungera. För honom är det viktigt att driva verksamheten på ett socialpedagogiskt arbetssätt. Att kollektivet utför meningsfulla och lärorika sysslor där det praktiska arbetet varvas med teori. Skolan är viktig och på Valstad hade man tidigare egen undervisning men har på senare år jobbat ihop med Gamleby folkhögskola.
- Säga vad man vill om trög byråkrati men den var bra på den tiden när landstinget hade hand om behandlingsverksamheten i kommunen. I dag är det marknad för att starta behandlingshem. Det är en svår verksamhet som kräver mycket intresse och empati för att lyckas med behandlingen. Vi tycker att vi har nått målet i vårt projekt, säger Olle Bergnehr.
Stockholmsparet Berghner satsade på sin idé att testa kollektivverksamhet på två år. Det blev 29 år istället.
Under åren 1993-1995 ändrades verksamheten till familjehem där Olle och Helena arbetade som lärare, handledare och terapeut. 1996 återgick paret och startade på nytt ungdomsverksamheten.
Tillsammans med Arne Kristiansen skrev Olle och Helena boken "I nöd och lust"      sju principer för god vård efter de hade gjort utvärdering och forskning med 120 elevintervjuer.
Om ett år återgår Olle till sitt jobb som psykolog och Helena som terapeut i olika familje- och gruppterapier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om