– Vi har haft mycket att göra hela dagen. Vi har verkligen fått känna av att snön nu har kommit. Det är drygt 10-talet personer som halkat omkull och skadat sig så illa att de behövt vård hos oss, säger sjuksköterskan Solveig Edman på akutmottagningen vid 19-tiden på tisdagen.
– Det är mestadels stukade eller brutna handleder, samt ryggskador.
Solveig Edman vill gärna skicka med en rekommendation från Västerviks sjukhus om att folk nu verkligen använder broddar eller andra halvskydd på sina skor.
– Halkskydden förhindrar många halkolyckor och sparar mycket lidande.
När snön ligger djup och gatorna är som isbanor gäller det att gå varligt fram och ständigt vara förberedd på isfläckar under snön. Under den tuffa vintern 2009-2010 steg antalet fallolyckor med 21 procent i Sverige. Halkskydd till skorna är således en bra och billig försäkring.
Det finns halkskydd för olika ändamål, vilket är bra att tänka på innan köp. Ska de användas på stan, i terrängen eller på en promenad ute på isen?
Om det främsta syftet är att ha dem i stan är det bra om de är lätta att ta av och på eftersom broddarna inte bör användas inomhus eller på barmark. Broddarna kan bli farligt hala på fel underlag som bar asfalt, och även förstöra känsliga golvytor.
Är broddarna korta eller lite längre? De korta ger bättre balans och passar att gå med på hårt underlag. Längre broddar är bäst i snö och på mjukare is. Ett kardborreband eller ett flexibelt gummiband är bra när halkskydden ska tas av och på.
Löstagbara halkskydd ska kunna användas till olika skor och underlag. Funktionsmässigt är det bästa halkskyddet ett som täcker hela foten.
Det besvärliga väglaget i Västervik för de gående just nu, med svår halka på trottoarer och gångbanor, gör att många äldre inte längre vågar sig ut över huvud taget. De tvingas mer eller mindre att gå i ide under vintern. En del av de som ändå försökt ta sig fram har i många fall hamnat på akuten, med diverse skador och åtföljande mänskligt lidande.