Annonssamarbete med Folkpool

Så skapar du en harmonisk oas i din trädgård

Katarina Thorsén har så länge hon kan minnas varit intresserad av inredning. Allt började när hon var i fyraårsåldern och möblerade om i sitt dockhus. Idag har dockhuset bytts ut mot en stor villa ute på landet – men intresset för att möblera är större än någonsin.

Dekorera trädgården för en trivsam utomhusmiljö.

Dekorera trädgården för en trivsam utomhusmiljö.

Foto: Katarina Thorsén

Native2022-03-31 13:29
Detta är ett annonssamarbete.

— Jag kan inte beskriva det på något annat sätt än att jag är väldigt hemkär och det är viktigt för mig att det är fint hemma. Mitt hem är min fristad där jag kopplar av och jag älskar att göra om och göra fint, berättar Katarina. 

Idag driver hon bloggen Sallys Hus och det är tjugoett år sedan Katarina, hennes familj och hunden Sally bytte villaområdet mot ett hus på landet. Redan från början fanns det en tanke om att skapa en oas i den stora trädgården, men det tog några år innan arbetet kom i gång. 

undefined
En både trivsam och stilfull oas.

— Vi ville bo in oss ordentligt och känna efter vad vi ville göra i trädgården. Det är nog ett av mina bästa tips till att lyckas med att skapa en trivsam utemiljö, låt det ta tid och fundera på vad det verkligen är du vill göra. Det gjorde vi, fram tills den dag vi plötsligt stod ute i snön med barnen och lade ut plankor för att rita upp vår pool, soldäck och altan. 

Idag beskriver Katarina sin utemiljö som en medelhavsoas med en lantlig touch. Här blandas vildvuxet med vackra rosor, oliv- och citronträd med klassiska pelargoner. Så snart det är fint väder spenderar Katarina så mycket tid som möjligt utomhus och när våren väl landat plockas utemöblerna fram. 

— Det är något alldeles extra att slå sig ned i trädgården efter en arbetsdag, möta vårens kvällssol med en filt över benen och sippa på en kopp kaffe. Vi spenderar så mycket tid vi kan i trädgården från tidig vår till sen höst. 

Passa på att förnya därhemma med klimatsmarta däckstolar.

undefined
Njut av solen i miljövänliga däckstolar.

En härlig kopp att ta med sig ut i trädgården, som dessutom har ett passande motiv. 

undefined
Det finns inte mycket som slår en kopp kaffe ute i morgonsolen.

Men hur skapar man egentligen en oas av sin trädgård? Det finns en hel del saker att tänka på och det kan vara bra att börja fundera över vad man vill använda sin trädgård till. Är det avkoppling? Vill du odla kökets alla godsaker? Eller kanske önskar du endast att ha en bekväm plats att sitta på och njuta av solen? 

undefined
Se din trädgård som ett vardagsrum utomhus.

— Det är inte svårt och behöver inte vara dyrt att bygga upp en harmonisk utemiljö. Tänk att du tar med dig inomhus ut. Vi har gjort vår utemiljö till ett enda stort, trivsamt vardagsrum. Har du en utesoffa med ett bord kan det absolut räcka med att ställa en blomma på bordet. Men lägg till ett par fluffiga kuddar, en skön pläd, ett par ljuslyktor och en vacker bricka och plötsligt så får du ett mysigare intryck direkt. 

Skapar ett fint och stämningsfullt ljus i trädgården med en marschallhållare.  

undefined
Levande ljus bidrar till en ombonad känsla.

Stilren fotogenlampa i transparant glas och mässing från Strömshaga.

undefined
Skapa mysfaktor med belysning.

Den klassiska generösa ullpläden Darling från Sofie Sjöström är en perfekt present eller något att unna sig själv inför svala sommarkvällar. 

undefined
Håll dig varm under de kyligare sommarkvällarna.

När det kommer till att odla önskar Katarina att hon var något mer intresserad än hon egentligen är. Oftast så är motivationen hög på vårens kant, men så snart det börjar bli tid att rensa ogräs och vattna så tryter motivationen. 

undefined
Matlagning blir roligare med ingredienser från köksträdgården.

— Man behöver inte odla ett helt kök för att kunna ha en köksträdgård. Vi har ett gäng målade pallkragar där vi odlar amerikanska jätteblåbär, potatis, kryddor och jordgubbar. Jag har även en viss tendens till att plantera lite för många tomatplantor och det slutar med att vi har tomater både här och där. 

Boken Odla i pallkrage lär dig hur du lyckas med din odling och ger inspiration till nya användningsområden i trädgården! 

undefined
Läsning som inspirerar till arbete i trädgården.

En lättanvänd spade är bra att ha till hands när det kommer till plantering och ogräsrensning i rabatter och trädgårdsland.

undefined
En tillförlitlig spade att hålla ogräset i schack med.

Katarina tycker även att man inte ska vara rädd för att blanda blommande växter med kryddor, tomater och chili. 

— Det ger ett trevligt levande intryck. Samla även gärna dina plantor i krukor av olika storlekar och placera ut i grupper runt om i din trädgård. 

Håll djuren borta från dina rabatter med trädgårdsull!

undefined
Håll oönskade djur borta med hjälp av trädgårdsull.

Är man en förstagångsägare av en trädgård eller kanske vill ta nya tag med sin befintliga rekommenderar Katarina att samla på sig så mycket inspiration som möjligt. Själv får hon sin via tidningar och sociala medier men även också från resor hon gjort. 

undefined
Dekorera trädgården för en trivsam utomhusmiljö.

— Jag kan stanna upp och fota växter, en lampa, en vacker kruka eller en hel trädgård för att sedan titta tillbaka på och göra en egen tappning av. Ibland tittar jag även på gamla bilder av hur vår trädgård såg ut för fem år sedan och kan få en nytändning av något jag gjorde då. 

Hon fortsätter: 

— Vi har lyckats skapa en harmonisk oas som bjuder in till såväl sol och bad som grillning och umgänge. Vi hade en vision om vad vi ville ha, sedan har den visionen kommit att utvecklas allt eftersom. Mitt bästa tips är att ha en grundplan att utgå ifrån, men se även till att stanna upp längs vägen, lägga ner spaden och njuta av det ni åstadkommit hittills. Det gör inget om det tar tid. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på VT.