Annonssamarbete med Tjustbygdens Sparbank

Så får du mer pengar över varje månad

Höjd ränta, inflation och lågkonjunktur – det är lätt att känna oro över ekonomin. Hur ska man tänka och vad är det egentligen man behöver hålla koll på? ”Prioritera, planera och se till att ha koll på inkomster och utgifter”, säger Christoffer Olsson, ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank i Västervik.

”Sparande ger ökad ekonomisk trygghet samtidigt som det är ett sätt att ta sig mot sina drömmar”, säger Christoffer Olsson, ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank.

”Sparande ger ökad ekonomisk trygghet samtidigt som det är ett sätt att ta sig mot sina drömmar”, säger Christoffer Olsson, ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank.

Foto: Tjustbygdens Sparbank

Native2023-03-10 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Att ha koll är något som går bra ihop med god ekonomi, se över vad du spenderar pengar på – och se till att välja bort utgifter som inte är lika viktiga. Ett hållbart sparande är en av grundstenarna för en stabil ekonomi och en tumregel är att spara 10 procent av lönen efter skatt. Genom att göra det direkt när pengarna kommer in på kontot minimeras det klassiska misstaget att man sätter över det som ”är kvar” i slutet av månaden. Det resulterar ofta i att det inte blir någonting sparat. 

– Se sparandet som en fast utgift, betala det som en räkning till dig själv och sätt över pengar till sparande direkt när du får lönen. Oavsett om du sparar för att ha en buffert eller i långsiktiga fonder så är det bästa sparandet det som blir av, säger Christoffer. 

undefined
”Sparande ger ökad ekonomisk trygghet samtidigt som det är ett sätt att ta sig mot sina drömmar”, säger Christoffer Olsson, ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank.

Rent praktiskt är det bra att se över vilka behov man har. Mat, transport, boende och sparande kostar pengar. Skillnaden på fasta och rörliga kostnader är att du kan påverka det senare. Kan du göra matlådor, köpa second hand lite oftare, välja kollektivtrafik eller cykel när det är möjligt så finns goda chanser att spara pengar. 

– Om vi tar exemplet med matlåda ser vi att man kan spara i snitt 1500-1900 kr i månaden beroende på vad man betalar för en utelunch. Om de pengarna går till sparande istället så kan de användas till roligare saker, säger Christoffer Olsson.

undefined
En hemlagad matlåda som kostar 50 kr jämfört med en utelunch för 125 kr sparar in runt 1500 kr varje månad – och det är bara ett exempel på hur man kan prioritera och planera för sparande i vardagen.

Begreppet delningsekonomi blir allt trendigare i takt med nya, smidiga lösningar som gör att vi kan dela med oss och få tag i prylar vi behöver när vi faktiskt har behov av dem. Det finns många tjänster där man kan hyra eller låna saker, som appen Hygglo eller det lokala exemplet Fritidsbiblioteket i Västervik. 

– Behöver jag köpa nya skridskor eller kan jag få tag i dem på ett annat sätt? Se över olika alternativ innan du konsumerar nytt. Går det att låna av vänner och familj, köpa second hand eller har du kanske redan liknande hemma? frågar Christoffer. 

Utgiftskollen och Abonnemangshjälpen är två smarta verktyg som kan underlätta när man ska hålla koll på sin ekonomi. Tjänsterna finns tillgängliga kostnadsfritt i Sparbanksappen och hjälper dig att dels få en tydlig översikt på dina utgifter genom automatisk kategorisering (du kan exempelvis direkt se hur mycket pengar du lagt på shopping senaste månaden), dels att få en samlad bild över dina nuvarande abonnemang (så som streamingtjänster, mobiltjänster och gymkort). Dessutom får du tips om billigare alternativ eller hjälp att säga upp och byta.

Genom att ha en tydlig överblick kan man göra aktiva val – vill jag ha en eller tre streamingtjänster? Var ska jag planera min semester? Klarar jag att räntan höjs?

– Det är viktigt att ställa sig frågan vad man vill att pengarna ska räcka till. Efter att man betalat de fasta utgifterna får man prioritera och på så sätt se till att det finns pengar över både till nöje och oförutsedda utgifter, förklarar Christoffer och fortsätter: 

– Många undrar hur man ska tänka kring fortsatt höjd ränta och ett tips där är att budgetera för en högre ränta redan nu och spara pengarna i en tillgänglig buffert. Men det är viktigt att se till helheten – med en hållbar budget är man en bra bit på vägen. 

undefined
Utgiftskollen och abonnemangshjälpen är två verktyg som kan underlätta när man ska hålla koll på sin ekonomi.

Vill du ha hjälp att komma igång med ditt sparande, eller optimera det du har idag? Boka in en kostnadsfri rådgivning med en utbildad specialist på Sparbanken

Visste du att...

Tjustbygdens Sparbank är en lokal bank som skapar växtkraft och livskvalitet i Västerviks Kommun eftersom överskott från verksamheten återinvesteras i lokalsamhället. Genom vårt samarbete med föreningsliv, samhälle och näringsliv så är vi med och skapar möjligheter för människor och företag att utvecklas. Sparbanken ägs och styrs på uppdrag av våra kunder via en lokal stiftelse – Sparbanksstiftelsen Tjustbygden.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på VT.