Genial idé – bara vi slipper stå för kostnaderna

Svar på insändaren "Flytta Naturum till roddklubben" den 26 februari.

Västerviks kommun 4 mars 2021 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristina Nordin föreslår i en insändare i VT att Västerviks kommun ska köpa in marken där före detta roddklubben ligger. Där skulle Naturum, som i dag finns i samma lokaler som Västerviks Museum, kunna placeras. 

Det här förslaget har tidigare presenterats av Jon Sjölander (M). Förslaget är i sig väldigt bra, på den platsen skulle Naturum kunna exponera och expandera sin verksamhet på ett naturligare vis mot vad som är möjligt i de nuvarande lokalerna. Närheten till Gamlebyviken skulle göra det möjligt för en utökad marin forskning av tillståndet och livet i viken. Även tillgängligheten till deras verksamhet skulle bli betydligt smidigare för besökare. Det skulle även vara möjligt för besökare att komma dit både landvägen och sjövägen. 

Turerna kring roddklubben har lindrigt sagt dragits i långbänk. När ägaren ansökte om byggnadslov var planerna att det skulle bli någon form av marin verksamhet, det talades bland annat om kanotuthyrning, samt ett kafé. Enligt bygglovet skulle det inte få förekomma någon möjlighet för övernattning på området, vilket var en förutsättning för att bygget skulle få påbörjas. Tyvärr blev det inte på det viset utan resultatet blev en mycket exklusiv sommarbostad vilket inte kunde accepteras av Västerviks kommun. Det var så roddklubben hamnade i långbänk.

Den mark som gamla roddklubben ligger på, tillsammans med Lögarebergen, måste tillhöra en av de mest attraktiva markbitarna som finns i hela kommunen. Turerna kring hanteringen av området måste redan ha kostat skattebetalarna en ansenlig summa. 

Ägaren till området har struntat i de premisser som bygglovet var utfärdat på och får nu inte utnyttja området som han tänkt sig, är det då skattebetalarna i Västerviks kommun som ska stå för misstagen som begåtts genom att för dyra pengar köpa tillbaka området? 

Själva idén med att placera Naturum där är genial, bara kommunens skattebetalare slipper stå för kostnaderna för inköp av marken och byggnaderna. 

Jan-Gunnar Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Västervik

Trots pandemin: Regionen tror på miljonöverskott

Västervik

Så många miljoner är länets mest skuldsatta skyldiga

Västervik

V-kritik om VIK-bidraget: Vad har pengarna gått till?

Överum

Container i Överum på vift: Snart ska den hämtas hem

Västervik

Elföretag öppnar i Västervik – nyanställningar väntar

Visa fler