Regionen ska stötta fler företag

4,8 miljoner kronor ska omvandlas till stödinsatser till företag som pÄverkats av covid-19 i lÀnet. Bland annat öppnas möjligheten till extra stöd för extern rÄdgivning upp pÄ nytt.

"Vi har sett att under vÄren sÄ har det varit vÀldigt populÀrt och ett bra stöd som vi ville fortsÀtta med." sÀger Helena Nilsson om stödet till extern rÄdgivning.

"Vi har sett att under vÄren sÄ har det varit vÀldigt populÀrt och ett bra stöd som vi ville fortsÀtta med." sÀger Helena Nilsson om stödet till extern rÄdgivning.

Foto: Ulrik Alvarsson

Kalmar lÀn2020-08-05 22:00

Enligt ett pressmeddelande frĂ„n Region Kalmar sĂ„ gĂ„r regionen in med halva beloppet pĂ„ 2,4 miljoner kronor. Den andra hĂ€lften Ă€r EU-medel som kommer frĂ„n den regionala fonden SmĂ„land och Öarna. 

– Det Ă€r dels akuta insatser och omstĂ€llning inför framtiden, sĂ€ger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör, om vad pengarna ska gĂ„ till.

Tre miljoner lĂ€ggs pĂ„ akuta insatser i form av extra stöd till extern rĂ„dgivning. I vĂ„ras fanns den möjligheten och sĂ„ mĂ„nga som 280 ansökningar kom in. Nu öppnas möjligheten upp igen och kommer hĂ„llas öppen tills pengarna Ă€r slut. 

– Det har varit dels en stor spridning geografiskt, vilket vi Ă€r glada för och ocksĂ„ stor spridning bland olika branscher, men en viss övervikt mot service till exempel detaljhandel, frisörer och restauranger, berĂ€ttar Nilsson om vilka företag som utnyttjade möjligheten att söka stöd för experthjĂ€lp i vĂ„ras. 

Företag pĂ„ upp till 20 anstĂ€llda har möjlighet att fĂ„ det 100-procentiga stödet som ligger pĂ„ ett belopp om max 8000 kronor. Bland de som fĂ„tt stödet i vĂ„ras har mĂ„nga utnyttjat experthjĂ€lpen för att anlita revisorer för att fĂ„ hjĂ€lp med bland annat genomgĂ„ng och tillĂ€mpning av statliga krispaket och regelverk och andra ekonomiska frĂ„gor. 

1,8 miljoner anvĂ€nds för att rusta företagare inför framtiden genom utbildningar inom affĂ€rsutveckling för besöksnĂ€ringen och olika framtids-seminarium. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!