Nya bygglovskrav höjer garagekostnaden med 200 000

”Nu lutar det åt att jag säljer”, berättar Anders Larsson, som köpte en fastighet i Överum under hösten 2020 i tron om att han skulle få bygga ett garage på tomten. Riktigt så blev det inte.

Anders Larsson har köpt fastigheten med det vita huset. På tomten ville han bygga ett garage. Miljö- och byggnadskontorets förslag till nämnden är nu att avslå hans bygglovsansökan.

Anders Larsson har köpt fastigheten med det vita huset. På tomten ville han bygga ett garage. Miljö- och byggnadskontorets förslag till nämnden är nu att avslå hans bygglovsansökan.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-03-11 06:00

Anders Larsson är snickare, och vill bygga ett garage för att få plats med sina verktyg. Han tog kontakt med miljö- och byggnadskontoret i samband med att han köpte huset. I mejlet från handläggaren, daterat den 28 oktober, fick han rådet att så länge han förhåller sig till omgivningen "ska det nog inte vara några problem att få bygglov för ett garage.”

Några månader senare, den 28 februari, får han beskedet att hans bygglovsansökan har varit på grannehörande. I grannehörandet ingår Kalmar läns museums yttrande om bygglovsansökan.

Länsmuseet skriver att Larssons fastighet ligger precis utanför det som kallas "Kärnområde Brukshagen", i den uppdatering av Västerviks kommuns kulturmiljöprogram som pågår. Kärnområdet klassas som ett särskilt värdefullt bebyggelseområde, och på grund av fastighetens närhet till kärnområdet, samt att fastigheten är så välbevarad, klassas Larssons fastighet som en särskilt värdefull byggnad. Därmed omfattas den av förvanskningsförbud, vilket innebär att eventuella ändringar måste ta hänsyn till fastighetens, och områdets, genuina karaktär. 

Med andra ord: Garaget som Anders tänkt bygga är för stort, och passar inte in i området. 

undefined
I Västerviks kommuns kulturmiljöinventering som pågår är flera områden i och omkring Överum utpekade som särskilt värdefulla områden, på grund av deras historiska värden.

I yttrandet från länsmuseet finns också råd om hur en eventuell garagebyggnad ska utformas och anpassas till området. "Fasaderna bör helst vara putsade och målas i samma brutet vita kulör som bostadshuset. Taket bör vara ett sadeltak som täcks med tvåkupiga lertegelpannor.", står det.

– Jag känner mig ju lite lurad och besviken att det dom sagt till mig innan jag köpte fastigheten inte stämmer, berättar Anders Larsson. 

Han hade räknat med att lägga 200 000–300 000 kronor på bygget. 

– Men med putsad fasad ... då måste man bygga med exempelvis lecablock, och själva putsningen kostar uppemot 200 000, berättar Larsson, och fortsätter: 

– Det kan jag inte göra själv, även fast jag är snickare. Det blir en totalkostnad på en halv miljon. Det blir en helt annan sak.

undefined
Bygglovschef Carolina Stalebrant förstår Anders Larssons besvikelse. Hon hoppas att den nya kulturmiljöinventeringen leder till en mer lättillgänglig överblick av särskilt värdefulla hus och områden.

Miljö- och byggnadskontorets förvaltningschef Carolina Stalebrant förstår Larssons besvikelse, men kan inte uttala sig om ett pågående ärende. Än så länge finns bara förslag till beslut, och beslutet fattas på nästa nämndsammanträde. 

På Västerviks hemsida finns en sökbar karta där kulturhistoriska kärnområden visas. Stalebrant hoppas att den nya kulturmiljöinventeringen kommer göras än mer lättillgänglig för privatpersoner. 

– Kulturmiljöfrågor blir ju inte klara vid en viss tidpunkt. Något som inte var särskilt värdefullt 1980 har kanske blivit värdefullt 30 år senare, på det sättet är det föränderligt. Sen skulle man ju önska att man som privatperson kan få en bra koll på det här, att kommunen kan skapa och förmedla en lättförståelig bild av miljön där huset ligger. 

Det går heller inte att säga att byggnader inom en viss radie från kärnområden är särskilt värdefulla.

– Det blir ju ett så tråkigt svar som att det inte går att generalisera utan bedöms från fall till fall. Jag vill inte på något sätt förminska personens upplevelse, men man kan heller inte säga att det är svart eller vitt. Det blir sällan ett byggstopp, utan det blir snarare så att man får anpassa exteriör och liknande. Och det kräver lite mer, att göra det varsamt. Och just där och då kanske det inte känns varken praktiskt eller ekonomiskt, säger hon. 

Förvanskningsförbudet

Förvanskningsförbudet omfattar byggnader som är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

En åtgärd anses medföra en förvanskning om åtgärden förändrar byggnadens karaktärsdrag eller skadar någon av de egenskaper som ligger till grund för byggnadens eller områdets kulturvärden.

I beskrivningen av området "Kärnområdet Brukshagen" framgår att dess kulturvärden bärs upp av de många egnahemsvillor som tillkom på 1930- och 1940-talet, likt Larssons hus.

Karta: Överum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!