Överläkaren: "Ge upp allt som är roligt"

Den ökade smittspridningen i Kalmar län får Hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer Olsson att gå ut med en trist men nödvändig uppmaning. "Ge upp allt som är roligt", säger han.

Västervik 1 november 2020 11:53

Regions Kalmars statistik över antalet bekräftade covid-19-fall i länet visar på en tydlig ökning vad det gäller smittspridning de senaste veckorna. Vecka 41 rapporterades 21 fall, vecka 42 var det 36 och vecka 43 var noteringen 97. Under vecka 44 har 135 nya fall bekräftats varav ökningen på fredagen låg på 37 fall och på lördagen konstaterades 39 nya fall.

 

Totalt har 1214 fall bekräftats i länet.

– Det är absolut en kraftig uppgång. Vi märker i en handfull fall att det rör sig om kluster med fall, men i övrigt så är fallen ganska utspridda över stora delar av länet så att det går inte att peka på någon specifik kommun som är drabbad, säger Hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer Olsson på Region Kalmar.

Hur allvarlig är situationen?

– Det är allvar på riktigt nu. Det måste folk verkligen förstå. Det gäller att noga följa alla rekommendationer och stanna hemma i så stor utsträckning som möjligt och undvika att träffa folk utanför hushållet. Generellt så kan man säga att man ska ge upp allt som är roligt. Det kan låta tufft, men som läget är nu är det en uppoffring som krävs, säger Per-Åke Jarnheimer Olsson.

 

I Östergötland har skärpta restriktioner införts under veckan. Västervik och Vimmerby angränsar dit geografiskt, men Jarnheimer Olsson ser ingen extra risk med det.

– Vi har inte noterat någon ökad risk för smittspridningen mellan områdena tidigare, men det gäller förstås att vara försiktig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa
Coronautbrottet
Live-TV

FHM:s scenario: Då kan smittspridningen nå kulmen

Västervik

Västervik ökar mest i länet – stor spridning av covid

Västervik

Smittskyddsläkaren prisas för sin insats under pandemin

Sverige

Ännu ett vaccinavtal har tecknats

Live-TV

Skärpta restriktioner – se Löfvens pressträff i repris

Visa fler
Läs mer!
Ishockey

Ny VIK-spelare sjuk – träningen ställdes in

Västervik

Behövde inte rycka ut på befarad brand

Ishockey

Flera NHL-lån har lämnat – här är VIK:s besked

Sport

Efter tuffa skadorna – han återvänder till Tjust

Ishockey

Så är Corona-läget i Västerviks IK

Visa fler