Det berättar Mikael Funck, som under pandemin har ägnat tiden åt att fortsätta förvalta berättelserna om Kalle Stropp och Grodan Boll, tillsammans med Hallingebergsteaterns medlemmar, tillika Tomas Funcks närstående. Nu har de startat ett nytt bolag, som helt ska tillägnas ”Boll-satsningen”, som Mikael Funck kallar det.
– Figurerna är inte på något sätt bortglömda, det märks. Vem man än pratar med säger ”åh, men det kommer jag ihåg”, så det har inte varit några problem med att få kontakter att nappa, berättar han.
Satsningen på Thomas Funcks sagofigurer har pågått i många år, men har samtidigt gått väldigt fort. Redan 2005, när Tomas Funck levde, ville han att familjen skulle förvalta figurerna. 2010, efter att han gått bort, ägnade familjen mycket tid åt att sortera och kategorisera de manus han lämnat efter sig, och enklare böcker började säljas på teatern. Men den riktiga nytändningen kom så sent som i oktober 2020, genom företagsrådgivningen som erbjöds av Västervik Framåt.
– De frågade helt enkelt om vi behövde hjälp med att ta oss från punkt A till punkt B, och det var startskottet. Sedan har det gått väldigt väldigt fort, säger Mikael, som det senaste halvåret haft mängder med videomöten med alla möjliga kontakter: arkitekter, varumärkesutvecklare, byggtekniker från Linneuniversitetet, och Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens värld, bland annat.
– Vi har spånat om att kunna ha något samarbete med Astrid Lindgrens värld om landet placeras häromkring. Vi har också pratat med ett antal kommuner, till exempel Västervik, Hultsfred och Strängnäs i Mälardalen. Det är en lång process, vi får se vart det hamnar.
Huvudsakligen kommer satsningen alltså leda till att Kalle Stropp och Grodan Boll blir ett alldeles eget besökmål. Ett land, men i en högteknologisk stubbe, med naturen som förebild och en bro som exempel på god byggteknik.
– Vi håller på att ta fram enklare konceptritningar nu. Byggnaden kommer landa på minst 2 000 kvadratmeter, och byggnationen måste ske utifrån naturens värdegrund, vara ekologisk och hållbar, och smälta in i naturen där den placeras. Öresundsbron är ett bra exempel, där har man tänkt till så att det marina livet gynnats av byggnaden. Vi har samma tanke – det vi bygger ska inte ske på bekostnad av naturen, utan i stället ge någonting tillbaka till naturen, säger Mikael.
Byggnaden ska att se ut som en stor, naturlig, stubbe, och på insidan kommer förhoppningsvis självaste Thomas Funck komma till liv igen.
– Vi hoppas att med hjälp av Linneuniversitetet kunna få Tomas att prata igen, inte bara i det som redan är inspelat. Vi hoppas att vi kan ta fram en programvara där vi kan mata in text.
Sagolandet ligger dock en bit in i framtiden, och just nu pågår uppbyggnaden av varumärket.
– Vi kommer troligtvis att starta med att ge ut böcker av de manus som aldrig varit böcker förr. När vi börjar ge ut produkter har vi vävt in att vi vill gynna små företag i de fall vi kan. Det som kommer säljas ska inte vara prylar som köpts in billigt från Kina, utan lokalförankrat. Helheten är viktig för oss, berättar Mikael..
Höga krav och stora planer – kommer det fungera ekonomiskt?
– Ekonomin är en viktig bit och det måste såklart fungera. Samtidigt är den främsta drivkraften inte den ekonomiska, utan att vara snäll mot, att hjälpa och stödja: djur, natur och barn. Det är det grundläggande, säger Mikael Funck.