Därför måste partnern åka hem efter förlossningen

Sedan ett par veckor tillbaka är det återigen besöksförbud på BB-avdelningen i Västervik. "Det handlar om att vi vill minimera risken att få in smitta på avdelningen nu när coronasituationen förvärrats under hösten."

Nyfödd. Direkt efter förlossningen måste partnern åka hem. "Det är för att minska risken för smittspridning", säger Lena Arvidsson, verksamhetschef på Kvinnokliniken i Västervik.

Nyfödd. Direkt efter förlossningen måste partnern åka hem. "Det är för att minska risken för smittspridning", säger Lena Arvidsson, verksamhetschef på Kvinnokliniken i Västervik.

Foto: Christine Olsson/TT/Arkiv

Västervik2020-12-06 10:00

Det säger Lena Arvidsson, verksamhetschef på Kvinnokliniken, och förlossningen, vid Västerviks sjukhus.

– Vi har inte råd att riskera att personalen och våra patienter blir smittade. Det vore väldigt allvarligt om vi skulle hamna i samma läge som ortopeden där stora delar av personalstyrkan nyligen insjuknade, säger hon.

Det var i våras, när coronapandemin blev ett faktum, som besöksförbudet på BB-avdelningen infördes. Frisk partner fick vara med vid förlossningen men inte stanna kvar på BB efteråt. Besöksförbudet upphörde att gälla i augusti men har nu alltså återinförts.

– Vi hävde förbudet när läget kändes mer stabilt. 

– När nu smittan börjat spridas mer aktivt och allmänt i samhället valde vi att strama åt igen. Det är likadant i hela regionen, säger Lena Arvidsson.

Men har det någon egentlig betydelse ur smittosynpunkt om den friska partnern som varit med under förlossningen också stannar kvar på BB?

– Ja, det har betydelse eftersom man träffar fler personer på BB än man gör på förlossningen, och med det ökar risken för smittspridning. Man kan vara symptomfri och smittsam.

I Region Stockholm har man gjort en annan bedömning. Där får en frisk anhörig följa med till länets alla förlossningskliniker och BB. Dock under förutsättning att man håller sig till rummet under vårdtiden. Vidare får man inte komma och gå från avdelningen. Hur kommer det sig att man gör så olika bedömningar?

– De allra flesta regioner i landet har infört liknande regler som Region Kalmar län i det här avseendet, säger Lena Arvidsson.

Finns det inte en risk att man från vårdens sida signalerar att partnern inte är särskilt betydelsefull i sammanhanget?

– Det här är ju inget vi strävar efter normalt. Tvärtom. Vi vill att partnern ska vara delaktig. Man har också möjlighet att gå på tidig hemgång efter förlossningen om allt är normalt och då är partnern med hela tiden.

En läsare som ifrågasätter er bedömning undrar om snabbtester, godkända av sjukvården, skulle kunna vara ett alternativ i det här läget? Så att båda föräldrarna, om man är två, kan få den där första speciella tiden tillsammans med barnet och varandra? 

– I nuläget finns inte test tillgängliga att använda med det syftet, så det kan jag inte uttala mig om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!