Vi sörjer med vårt brödrafolk

Med förtvivlan, skräck och ilska har vi sedan i fredags tagit del av rapporter och bilder från de grymheter som utspelat sig i Norge.

Foto: Andersen, Aleksander

Västervik2011-07-25 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Vad är det som får en människa att utföra handlingar som dessa? Vilka konsekvenser får detta för politiskt liv i Norge och Norden? Frågorna hopar sig efter detta dubbla terrorattentat som hittills dödat över 90 människor, varav många ungdomar, och som sårat ännu fler.

Först exploderade en sprängladdning i regeringskvarteren i Oslo med 7 döda, åtskilliga sårade och stor materiell förödelse som följd. Några timmar senare, när polisen var i full färd med att ta hand om situationen i Oslo, genomfördes en massaker på ön Utøya några mil ifrån huvudstaden. En person med ett automatvapen, utklädd till polis öppnade eld och sköt omkring sig. På ön höll Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), Norges svar på Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, sitt traditionsenliga sommarläger, med hundratals deltagare. Alla som varit med om ett sommarläger som ung – det må gälla sport, politik, scouting, religion eller något annat – vet att det är sol och bad, kamratskap och umgänge, lek och samtal som är det man längtar till. Och det är så det ska vara. Helt plötsligt förvandlades gemytet till ett blodbad för ungdomarna på Utøya.

Spekulationer och rykten spreds snabbt och direkt efter attackerna i Oslo centrum. Ännu är det för tidigt att teckna en exakt karta över vilka anledningar och mål som gärningsmannen Anders Behring Breivik har haft. Under häktningsförhandlingarna i dag kommer han enligt uppgift att redogöra för sina motiv. Genom det 1500 sidor långa dokument som gärningsmannen har skrivit och som publicerats på Internet under helgen framgår med all önskvärd tydlighet hans klart extremistiska och hatiska inställning.

Oslo är, i antalet svenskar som befinner sig där, en medelstor svensk stad. Utrikesdepartementet uppskattar att det finns 50000 svenskar i Oslo. Därför är det av oerhörd betydelse att oroliga svenskar, med anhöriga eller vänner i Oslo, lätt kan få vetskap om vart de ska vända sig. Under fredagen uppdaterade Västervik kommun snabbt sin hemsida, med lättillgänglig och relevant information för det uppkomna läget, vilket var betydelsefullt och bra.

Under helgen har människor strömmat till kyrkor runt omkring i Norge för att samlas och stötta varandra i det trauma som landet och vår del av världen genomgår just nu. På olika vis har vi också här i Sverige hedrat de döda. Men det som skett i Norge är också en attack på demokratin och det norska samhället. Norges statsminister Jens Stoltenberg har varit oerhört tydlig och välformulerad i sina kommentarer till det inträffade – demokratin och öppenheten måste försvaras.

I försvaret av demokratin gäller det att inte falla till föga för åsiktsmaskiner som på diverse sätt vill göra det offentliga samtalet och den samhälleliga debatten strömlinjeformad. Vansinnesdåden får inte göras till ursäkt för att tysta debatt och samhällskritik.

Det är obeskrivligt och fruktansvärt, orden räcker inte till. Tankar och kondoleanser går till de drabbade och deras anhöriga. Och som utrikesminister Carl Bildt skrev på mikrobloggen Twitter: Vi är alla norrmän.