Det borde inte vara svårt att ställa diagnosen spelberoende på staten eftersom symptomen är tydliga: Tänker ständigt på spel, behöver spela med allt större summor, upprepade misslyckanden att avsluta sitt spelande, blir irriterad när någon försöker avsluta spelandet, ljuger för omgivningen och förlorar relationer på grund av sitt spelande. Så kan det inte fortsätta. Därför borde Sverige omedelbart avveckla monopolet och skapa ett kontrollerat licenssystem.
Staten tänker så mycket på spel att den varje år är så upptagen med att berätta för svenska folket om hur viktigt det är och spenderar därför 300 miljoner kronor på reklam. Den spelar också med allt större summor eftersom vinstutdelningen ökade med 52 miljoner kronor samtidigt som omsättningen ökade med 6 procent under första kvartalet. Det är också omöjligt att sluta trots att EU-kommissionen upprepade gånger hotat med att det kan vara olagligt. Tvärtom blir staten irriterad och går på offensiven med att tillsätta Anitra Steen, spritmonopolets tidigare VD som ny ordförande för Svenska Spel eftersom det behöver "lägga mer kraft i affärerna".
Sedan kommer lögnerna när det hotas med spelberoende om monopolet avskaffas när erfarenheterna från andra EU-länder, såsom Storbritannien, som avskaffat sina monopol visar att så inte alls blivit fallet. Det påstås att privata spelbolag är giriga och bara ute efter att tjäna pengar när staten i själva verket skulle kunna reglera det med ett licenssystem. Då skulle dessutom statens roll renodlas till att motverka beroende istället för att som i dag främja det. Svenska spelbolag omsätter 11 miljarder kronor årligen men inte en enda krona beskattas i Sverige samtidigt som sju av tio pokerspelare spelar på sajter bortom Svenska Spels kontroll - är det minsann att leva i verkligheten?
Staten har dessutom länge varit spelberoende oavsett vilket parti som haft regeringsmakten. När Bosse Ringholm (S) var finansminister gick vinsten från A-lotterierna rakt in i Socialdemokraternas partikassa som 2007 uppgick till 100 miljoner kronor vilket motsvarade hälften av deras budget. Nu när Anders Borg (M) är finansminister går 5 miljarder kronor från spelmonopolet årligen går rakt in i statskassan. Det är däremot inget som vill diskuteras. Första stadiet till beroende är som bekant förnekelse.
Tre av fyra allianspartier vill avskaffa spelmonopolet. Det så kallade främjandeförbudet underkändes för bara några veckor sedan av Svea Hovrätt som argument för att stoppa utländska spelbolag från att annonsera i Sverige. Allt fler svenskar söker sig bort från Svenska Spel i takt med nätets möjligheter. Staten förlorar nu relationer på löpande band med både jurister, politiker och sina kunder. Ingen sade att beroendeträsket var vackert men nu sitter staten där. Om nu inte Folkhälsoinstitutet är intresserade - vem upplyser då staten att den är spelberoende och skickar den på behandling?