För Tjust och Västerviks kommun är regionfrågan oerhört central. Kalmar län kommer i framtiden knappast kunna stå ensamt som region. Vad som skisserats länge och som inom några år ska bli verklighet är en regionsammanslagning med ett antal av de kringliggande länen.
För Västerviks del gäller det att inte hamna på efterkälken någonstans i periferin - på så sätt är detta en ödesfråga. Vi vet vid det här laget vad det innebär att befinna sig i utkanten av ett län och att vara en egen arbetsmarknadsregion. I grunden handlar regionfrågan om förutsättningarna för tillväxt, om strävan efter en positiv befolkningsutveckling, om service, god infrastruktur, vård, omsorgen och det offentliga åtagandet i stort och så vidare.
På ledarplats i Barometern/Oskarshamns-Tidningen i februari intervjuades Västerviks kommunalråd och regionförbundets ordförande Harald Hjalmarsson (M) om regionfrågan. Han är väldigt tydlig i sin strävan om att nå ett resultat för att kunna lägga fram ett bra och välunderbyggt förslag till regeringen under året: "Gör vi inte det, kommer staten fatta det beslutet åt oss", säger han. Och det vore givetvis djupt olyckligt. Han och Regionförbundet strävar också efter att hålla ihop länet i den nya regionen. Hjalmarsson ser i dagsläget tre alternativ till regionindelning för länet: Det ena alternativet består av Jönköpings län, Kronoberg, Blekinge, Kalmar län och Östergötland, det andra är en region bestående av Kronobergs län, Jönköpings län, Blekinge och Kalmar län och så finns det ett alternativ med en stor sydsvensk region.
Västerviks geografiska läge är en viktig aspekt som inte minst ska kopplas till möjligheterna till en vidgad arbetsmarknadsregion för kommunens del. De två förstnämnda regionförslagen är de realistiska och mest attraktiva för Västerviks kommuns vidkommande. I en stor sydsvensk region, utan Östergötland, hamnar kommunen återigen i periferin. Dessutom blir det perifera läget ännu mer tydligare än i dag med tanke på att befolknings- och sysselsättningskoncentrationen i detta fall skulle finnas längst ifrån kommunen, i Skåne.
Hur det än vrids och vänds på kartan hamnar kustkommunen Västervik i utkanten oavsett vilket regionförslag som blir det slutgiltiga, men med förslaget med Smålandslänen, Blekinge och Östergötland blir Västerviks geografiska läge mer gynnsamt. Det är också det förslag som de tre tidigare regionpolitikerna i Västra Götalandsregionen och i Region Skåne Roland Andersson (S), Kent Johansson (C) och Jerker Swanstein (M) argumenterade för på DN Debatt tidigare under månaden. Där har de vägt in regionala tillväxtmöjligheter och hur man på bästa sätt skulle kunna hantera hälso- och sjukvården i framtiden.
Så på frågan vart är vi på väg är en förhoppning att svaret blir - till en region där Västerviks kommun inte är den sista utposten norrut.