Var kan man bo i framtiden?

Boende/Energi

Årets Nils Holgersson-studie har publicerats.Foto: Scanpix

Årets Nils Holgersson-studie har publicerats.Foto: Scanpix

Foto: Leif R. Jansson/SCANPIX

Västervik2011-11-01 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Varje år gör organisationerna Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO tillsammans den så kallade Nils Holgersson-studien. Namnet kommer av att man använder sig av ett trevåningshyreshus av det snitt som många svenskar bor i, och flyttar runt huset, som likt Selma Lagerlöfs gäss får landa i olika kommuner. På så sätt kan man jämföra energikostnader mellan olika landsändar. Vad hade samma hus kostat beroende på om det stod i kommun x eller y?

Nils Holgerssonstudier har genomförts årligen sedan 1996. Överlag har priserna stigit nästan hela tiden, och det blir en allt större del av hushållens utgifter. I år har konsumentprisindex stigit med 2,6 procent. Samtidigt har den totala elkostnaden ökat med 5,2 procent. Elnätsavgifterna har ökat med 4,7 och elhandelspriserna med 7,5 procent. Fjärrvärmepriset har ökat med 3 procent.

Procentsatserna säger dock inte hela sanningen om vad de enskilda hushållen upplever. Skillnaderna mellan olika landsändar är stor. Det kan till exempel kosta en femhundralapp mer i månaden att värma upp en trea i sydvästra Sverige än vad det gör på Norrlandskusten. Skillnaden kommer av att en relativt stor del av elpriset är fasta kostnader för transporten av el. Därför är priserna förhållandevis lägre i de kommuner som ligger vid säkra elkraftsproducenter som vattenkraftverk, eller vid de stora kraftnäten som finns i storstadsregionerna.

Ett av argumenten för att bygga mer vindkraft har varit att öka energiproduktionen i södra Sverige. När vindparksfält väl byggs hamnar de inte sällan i glesbefolkade Norrland. Priset för transport kvarstår. Därtill ska läggas att det inte blåser jämt, och i en framtida vindkraftsberoende energiförsörjning kommer vi ofta behöva köpa in el från andra marknader. Med tanke på Tysklands beslut att avveckla kärnkraften ser vi snart ökade energipriser på den europeiska marknaden. Den tyska industrin kommer inte sluta att producera. Dess behov kan inte tillgodoses av vindkraft eller solenergi.

Sammantaget måste vi som bor i Sverige planera för att våra energipriser fortsätter att gå upp. Vissa bygder kommer drabbas extra hårt. Först försvinner basindustrin till länder där de ger katten i allt vad miljöarbete heter. Sedan blir även boendet för dyrt. Energieffektiviseringar betalar sig dåligt i trakter där de fasta priserna är höga. Jämförelser mellan kommunerna kan hittas via www.nilsholgersson.nu

Läs mer om