Igår skickade Skatteverket ut pressmeddelande om att allt fler gör avdrag för hushållsnära tjänster och kastade därmed in en politisk brandfackla i ett semesterledigt politiksverige. Antalet köpare av rutarbete har ökat med över 20 procent och under första året betalade Skatteverket ut drygt en miljard kronor i skattereduktion - bara för rutarbete. I Västervik finns 57 företag som ägnar sig åt hushållsnära tjänster åt 796 olika köpare under det första halvåret. Så många som en tredjedel av samtliga i Sverige som utnyttjar rutavdraget är över 65 år och få hävdar längre att det gynnar höginkomsttagare i storstadsområden. Till och med socialdemokraterna är numera positivt inställda och avdraget börjar kännas lika självklar som grundavdrag för semesterjobbande skolungdomar.
Vad som en gång var en kontroversiell politisk reform betraktas idag som självklar, men belåtna allianspolitiker och socialdemokrater som lämnat pigorna och nu istället hånar servitriserna som serverar Toast Skagen på restaurangerna hjälper inte Sverige. Politiker som riskerar att bli bokstavstrogna till ROT, RUT, RIT eller BOT snarare än att se värdet av att öppna upp och stödja det framväxande tjänstesamhället kommer aldrig kunna trycka ned arbetslösheten. Under de senaste två decennierna har tjänstebranscherna svarat för över 60 procent av det totala antalet jobb som skapats. Bara den privata tjänstesektorn står redan idag för 45 procent av alla som är sysselsatta i Sverige samtidigt som efterfrågan bara ökar på framförallt kunskapsintensiva tjänster. Därför borde fler politiska partier, beslutsfattare och skatteindrivare vara intresserade av att redan nu se behoven av att anpassa en skatte- och arbetsmarknadslagstiftning från 70-talet för att klara 2020-talets utmaningar.
Den skadliga värnskatten som bara värnar borgmästarna i London och Shanghai dit välutbildade svenskar flyr istället för att stanna och betala svensk skatt borde avskaffas. Om regeringen menar allvar med att det ska löna sig att utbilda sig och arbeta och om socialdemokraterna vill ha någonting kvar att fördela borde värnskatten förpassas till lämpligt museum över industrisamhället svunna dagar. Skatten på arbete och att anställa kommer att bli ännu mer kritisk att harmonisera ifall vi ska klara ökad global konkurrens. Arbetsmarknadens regelverk är i många fall konstruerade för storfabrikerna snarare än små- och egenföretagarsamhället som växer fram. Det är också viktigt att det snart obegripliga skattelapptäcket ersätts med en helhet som är lättförståelig och som hänger ihop där tjänster som sådana snarare underlättas än privilegierade branscher.
Förhoppningsvis inser dagens ungdomspolitiker och unga riksdagsledamöter framtidens reformbehov och kan utmana den äldre generationen som fortfarande är upptagen med att bråka om rutavdrag som svenska folket numera tar för givet. Det är hög tid att höja blicken. Eller som någon yngre trendmedveten skulle kunna ha uttryckt sig: "RUT? Det känns så 2006!".