Den ekonomiska krisen i Europa är skapad av felaktiga och ibland dåraktiga politiska beslut och kan bara lösas av ansvarstagande politiker. Högtravande retorik, fina ord och tomma löften smulas snabbt sönder av hårda men rättvisa finansmarknader som börjar bli allt mer dystra i sina framtidsprognoser.
Nu krävs resolut ledarskap i krisdrabbade länder istället för dåliga repriser på Kalle Ankas julafton där den förarlösa husvagnen med nöd och näppe klarar de branta kurvorna som allt oftare börjar uppenbara sig. Om eurozonen vore skolans värld så har lismande politiker länge fuskat till sig felaktiga betyg av sina lärare i sina hemländer men så fort det blir dags för nationellt prov hos rektor Mark Naden synas bluffen. De senaste dagarna är inget undantag och nu börjar situationen bli panikartad i framförallt Spanien, Grekland och Italien.
Sedan i fredags har den spanska räntan för statsobligationer skenat till över 7,5 procent, vilket är väl över den gräns som fick EU-IMF att intervenera med nödlån till Grekland, Irland och Portugal. Spaniens ekonomi krympte med 1 procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal förra året samtidigt som arbetslösheten är den högsta i EU på otroliga 24,6 procent. Statsskulden relativt landets BNP förväntas nästa år öka från motsvarande 68 procent till 96,5 procent. Mitt i allt detta elände förväntas även, utöver bankerna, sex av de autonoma spanska regionerna söka stöd från den nyinrättade statliga räddningsfonden. Bedömare menar att Spanien börjar bli en kopia av Grekland.
I originalet, Grekland, pågår den här veckan inspektioner av EU, ECB och IMF som ska utvärdera landets krispolitik. Enligt rapporter till tyska medier förväntas utbetalningarna till Grekland stoppas av IMF och därmed skulle pengarna vara slut i september. Landet har sedan länge förlorat det egna ödet i någon annans händer och tillväxtreformerna lyser med sin frånvaro. Det är inte bara Zlatan som lämnar Italien, även investerarna tycks fly landet. Den italienska räntan ligger på 6,5 procent, också det är rekord. BNP förväntas sjunka med två procent i år samtidigt som arbetslösheten fortsätter att stiga till över elva procent nästa år. Några revolutionerande tillväxtreformer eller kraftfulla uppbrott med den gamla statsapparatens byråkrati finns inte heller i sikte.
Medan marknadens motsvarighet till nationella prov i skolan fungerar som värdemätare och betygsättare av beslutsfattarna börjar de duktiga i klassen tappa tålamodet med att ständigt behöva sitta kvar efter skolan för att hjälpa kamraterna med läxan. Är det inte dags att börja göra hemläxan själva någon gång, undrar tyska skattebetalare. Svaret blir drygt 1400 demonstrationer bara i Madrid det senaste halvåret mot planerade utgiftsminskningar och skattehöjningar. Europa har alla förutsättningar att rida ut stormen. EU har med sin gemensamma marknad världens största integrerade ekonomi och vi har en politisk vilja att tillsammans gå stärkta ur krisen. Vad som saknas är en genuin vilja att göra upp med det gamla och öppna upp för det nya. Det duger inte att bara vinna fotbolls-EM - alla måste vilja vinna välstånds-VM också. Annars kan det bli extremt kalla vintrar i krisländer när turisterna sedan länge åkt hem.