Upphandlingar missar målet

Västervik2014-07-28 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Svårigheter med att få till stånd vuxenutbildning på olika håll runtom i landet visar på de begränsningar som finns för såväl offentlig upphandling som kommunernas tillämpning.

Jönköping är ett tydligt exempel. Upphandlingar har fått tas om flera gånger efter att företag krävt överprövning. Det rör sig om omfattande verksamheter och många som drabbas när den uteblir.

Ett sätt att tackla problemet är förstås att inskränka rätten att överklaga upphandlingar. Nackdelen då är att man riskerar att skapa betydligt fler och allvarligare problem än vad man löser. Möjligheten att kräva överprövning av upphandlingar är viktig för att stävja korruption, ett hot som är värt att ta allvar. Korruption gör förvaltningen såväl dyrare som mer ineffektiv och minskar kraftigt allmänhetens förtroende för det offentliga. Sammanhållningen i samhället i stort är i fara när människor tillåts frångå regler för att berika sig själva på allas bekostnad.

Det gäller även risken att oseriösa företag tillåts ro hem offentliga upphandlingar genom att ställa ut löften de sedan inte klarar av att leva upp till. Även det problemet som behöver tas på allvar. Möjligheten att kräva överprövning kan slå i båda riktningarna i detta avseende.

Det är viktigt att seriösa företag kan överklaga upphandlingar som vinns på ohederliga grunder. Samtidigt kan oseriösa företag använda samma möjlighet för att trötta ut de ordentliga företagarna, så att de ger upp. I princip alltså stämpla en kommun som en där seriösa företagare inte har något annat än trakasserier att vänta.

Detta går dock att avhjälpa. Kommunerna behöver bli bättre på att genomföra upphandlingar. Det gäller både hur man utformar kravspecifikationer och hur man bedömer de anbud som kommer in. Många kommuner brister på de här områdena och det är anledningen till många av de problem som nu ses runtom i landet.

Möjligheten till överprövning måste finnas kvar, men den kan verkställas betydligt snabbare. Det är inte rimligt att processen tillåts dra ut i det evinnerliga. Det måste gå betydligt snabbare att få ett avgörande än vad som är fallet i dag. Är det inte möjligt att göra på annat sätt bör det undersökas om en rättslig specialinstans ska inrättas för denna typ av fall.

Ett annat sätt att komma runt problemet är – som bland annat Västerås kommun gör – införa en kundvalsmodell. I stället för att kommunen köper in tjänsten från en aktör ges kommuninvånarna själva möjlighet att välja den utförare som passar dem bäst. Oseriösa aktörer mönstras lättare ut på detta vis än om de vinner offentliga upphandlingar och får monopol på verksamheten i kommunen i ett antal år.

Det finns en annan fördel med kundvalsmodellen. Inte ens seriösa företag kan bedriva utbildningsverksamhet som passar alla. Genom att själva få välja blir det möjligt för invånarna att hitta en undervisningsform som passar dem.

Dessutom behöver inte kommunen ägna sig åt upphandlingar i onödan – vilket är lika bra.

Läs mer om