Tveeggade moderater

Moderaterna När moderater från hela landet strålade samman i Göteborg för Sverigemötet erbjöds som alltid gott om möjligheter att få upp stämningen inför valet. På ett seminarium om det aktuella opinionsläget förklarade Per Nilsson, partiets analys- och kommunikationschef, att svenskar inte längre identifierar sig med partier. De vänder sig i stället till politiken för att få lösningar på de problem som man möter i vardagen.

Västervik2014-04-07 00:01
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Måhända har Nilsson rätt och måhända är Moderaternas nya strategi ett tecken på att man lever som man lär. Att gå till val på att inte sänka skatterna har tagit ifrån Socialdemokraterna deras främsta vapen i valet. Det går inte att måla ut Moderaterna som ett skattesänkarparti. Samtidigt kan M stoltsera med de genomförda jobbskatteavdragen som har förbättrat vardagsekonomin för alla som arbetar, förbättrat Sveriges ekonomi och tillfört ännu mer pengar till välfärden. Därmed lyckas partiet stå på båda sidor av skattefrågan samtidigt.

Det tricket prövas nu även i jämställdhetsfrågan. Hillevi Engström, biståndsminister och partiets jämställdhetspolitiska talesperson, säger i en intervju i Svenska Dagbladet (4/4) att hon vill kvotera föräldraförsäkringen ytterligare genom att införa en tredje pappamånad. Moderaterna som parti är dock emot förslaget. Likaså en majoritet av väljarna. Detta har dock inte hindrat att även finansminister Anders Borg har uttalat sig för förslaget.

Den här politiska buffélinjen där väljarna kan se det de vill hos Moderaterna har möjligen också gjort avtryck i partiets fysiska förehavanden. När partisekreteraren Kent Persson invigningstalade på Sverigemötet visade han upp partiets nya kampanjtröja. Den pryds av texten ”Bara ett samtal till”. Det enda budskapet är att Moderaterna är ett parti som vill tala med folk.

Det är lätt att sluta sig till tanken att Moderaterna har utrangerat allt vad ideologi heter. Partiet har effektivt minskat konfliktytorna mot Socialdemokraterna på en lång rad områden. Skiljer sig politiken inte åt nämnvärt blir förtroendefrågan än viktigare och där kan Socialdemokraterna inte tävla med Reinfeldt och Borg.

Ett av de mer relevanta inslagen i Anders Borgs tal på Sverigemötet handlade om att det spelar roll vilka som sitter vid makten och vad deras drivkrafter är. Valrörelser må få partierna att framstå likartade men mycket inträffar under en mandatperiod som inte ryms i ett valmanifest och ibland är det sådant som inte kunde förutses. Hur makthavarna svarar på sådana händelser är beroende av vilka värderingar de har.

Fredrik Reinfeldt är dessutom en av få svenska politiker som har satt sina politiska tankar på pränt, vilket poängteras i artikeln Tysk vår i nyhetsmagasinet Fokus (13/2014). Och Moderaterna är i grunden allt annat än utan värderingar. Kan man jobba, ska man jobba. Välfärden ska vårdas och statens finanser likaså. En friare ekonomi är en starkare ekonomi.

Det finns definitivt sämre värden att falla tillbaka på.

Läs mer om