Turisterna måste lockas till landsbygden

IBIS-rapporten har kommit. IBIS står för inkommande besökare i Sverige. Rapporten är beställd av Tillväxtverket och ger statistik om inresande turister. 2011 var första året sedan 2002 som en större undersökning gjorts.

Fotomontage: Anders Steiner

Fotomontage: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-05-23 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Den nu presenterade statistiken är visserligen positiv, hela sexton miljoner utländska turister besökte Sverige i fjol. Men samtidigt kan man som landsbygdsbo gräma sig en smula. Av någon anledning är det inte hit turisterna kommer.

90 procent av all inkommande turism går till de tre storstäderna. Det är måhända i viss mån naturligt. Inte minst om man betänker faktorer som Öresundsbron och Finlandsfärjorna. Men kan man inte bli att undra om det inte kan gå att ytterligare öka turismen utanför de tre storstäderna. Här finns ju så mycket vacker natur, och trevliga småstäder.

Eller är landsbygden för tråkig? Varför kommer till exempel bara sex procent av de inresande norrmännen till Värmland? Och varför åker fler finländare till södra Sverige än till norra?

Amerikanerna är enligt undersökningen den turistgrupp som säger sig vara mest nöjda med sitt besök.

Tyskarna är de som oftast säger sig vara missnöjda. Någon säger kanske att detta säger mer om besökarnas nationalkaraktärer än om värdlandet.

Men det kan finnas en annan förklaring i att amerikanerna ofta kommer på kryssningsfartyg till våra storstäder, där det finns god service. Medan tyskarna gärna bilar runt på en ibland ödslig landsbygd.

De som forskar kring turism och ekonomi brukar säga att Sverige har goda råvaror, men få förädlade produkter. Med det menas att här finns saker som attraherar turister. Men tjänsterna som ska förmedla upplevelserna till turisterna är dåligt utvecklade. Det gäller särskilt landsbygden. Ta exemplet med matturism, som är en växande marknad. I Sverige betar kött av världskvalitet. Här finns också en fantastisk mattradition i husmanskosten. Men kommer man som främling får man i regel hålla till godo med vad som serveras på den lokala pizzerian. Något som säkert många hungrande tyska familjer fått erfara.

Den allmänna trenden är enligt Tillväxtverkets rapport positiv. Fler människor besöker Sverige, fler av dem kommer för att semestra, och de spenderar allt mer pengar.

Men samtidigt finns det en bestämd känsla av att vi själva inte gjort tillräckligt. Det bör finnas mycket kvar att göra innan vi når upp till den potential som vi skulle kunna ha. Svensk landsbygd, och människorna som bor här, är något fantastiskt.

Men vi måste bli bättre på att utnyttja vårt varumärke och locka hit fler besökare. Inte minst i regional och kommunal politik bör turistfrågorna vara viktiga.

Hur gör vi det lättare för turister att resa till oss? Hur får vi besökare att känna sig välkomna och hur får vi fler medborgare att starta företag inom turistnäringen?

Läs mer om