Förmodligen var det bara ren tur att inte fler dog eller skadades när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds mitt i julhandeln i centrala Stockholm. Det har spekulerats i vad som var hans mål. Var han möjligen på väg mot Centralen för att dra med sig så många som möjligt i döden eller var han på väg mot någon nyhets- eller tidningsredaktion i city? Teorierna är många och svaret har vi inte.
Att det var en ensam galning som utförde dådet är det säkert många som hoppats på. Det är lättare att ta till sig, än att det skulle vara ett av flera personer planerat attentat. Man vill trots allt inte tro att terrorgrupper ska slå mot vårt land mitt i vardagen. Men Säpo har inte släppt spåret att det skulle kunna vara fler inblandade och i går slog den skotska polisen till och har nu gripit en person misstänkt för medhjälp till dåden.
Den gripne mannen misstänks för brott mot den brittiska terroristlagstiftningen, Terrorism Act 2000 och skall, enligt underrättelseuppgifter som Dagens eko refererade till, ha stöttat terroristaktiviteter utanför Skottland. Än är polisen tämligen förtegen om gripandet och om vilka kopplingar den gripne personen misstänks ha haft till självmordsbombaren Taimour Abdulwahab.
Samarbetet mellan den skotska polisen och Säpo har givit resultat och det stärker tron på att ordningsmakten faktiskt har resurser, kontakter och möjligheter att gripa in. Men är det internationella polissamarbetet tillräckligt i dagens globaliserade värld? Vilka ytterligare befogenheter kan vi ge myndigheter för att kunna vidga och bli mer transnationella. Är de polisiära gränserna mellan länderna så låga som de borde vara? Terrorn ser dessvärre inte landsgränserna som något större hinder och de borde heller inte utgöra några hinder för ett effektivt polisarbete.
Tack och lov har inget nytt dåd inträffat i vårt land sedan det i december, men vi har anledning att fortsätta diskussionen och debatten kring terrorism och terrorbekämpning. Länge var Sverige alltför invaggat i en falsk trygghet om att stå vid sidan av världsläget. Vi vill ju väl - varför skulle någon vilja oss ont? Det visade sig vara en alltför naiv hållning. Vårt fria öppna samhälle måste fungera. I praktiken handlar det om en svår balansakt. Det gäller å ena sidan att inte vara för vek och naiv och å andra sidan att inte vara för misstänksam och kameraövervaka var varannan gatukorsning.