Svårt komma åt rätt skatt

Statsministern säger att svenskarna kanske får sänkt skatt snart. Det låter rimligt. Sverige har fortfarande ett av västvärldens högsta skattetryck. Det berövar medborgarna på egenmakt, tynger ned tillväxten och sätter gräns för den välfärd vi vill bygga.

Västervik2011-01-12 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Det finns flera områden där skatten bör sänkas.

Ett område är det som begreppet jobbskatteavdraget egentligen avser, skattesänkningar för de med låga och medelhöga inkomster.

Ett annat område som blir alltmer akut är att höja taket för marginalskatter. Ett förslag som varit på tapeten är att statlig skatt ska betalas först vid månadslöner på 40 000 kronor, i stället för som i dag på 32 000 kronor.

Ett tredje område är specifika riktade skattesänkningar. Reinfeldt är intresserad av att sänka skatten för pensionärer, men han har också nämnt den sänkning av restaurangmomsen som diskuterades i valrörelsen.

Alla de här typerna av skattesänkningar bör göras. Men de måste genomföras långsamt och aldrig med lånade pengar.

Frågan är var man ska börja.

Den sänkning som skulle ge samhällsekonomiskt bäst utfall är stor sannolikhet en sänkning för de med höga inkomster. Om det skulle bli mer lönsamt för kirurger och civilingenjörer att jobba mer skulle det ge staten goda inkomster. Grupperna som tjänar mellan 32 000 och 60 000 kronor i månaden betalar fortfarande hälften eller mer av sin inkomst i skatt.

Sänkningar för den här gruppen inkomsttagare först vore det ekonomiskt riktiga. Professor Lennart Flood vid Studieförbundet Näringsliv och samhälle, SNS, presenterade i höstas en rapport där han visade att en höjning för gränsen då svensken betalar statlig skatt mycket snabbt skulle betala sig.

Det finns dock andra argument än de rent ekonomiska för att sänka skatten på de som tjänar mer än 32 000 kronor i månaden. Sänkningen skulle skicka en signal om att det är okej att tjäna pengar i Sverige - också genom att vara en skicklig yrkesperson. Om man i dag passerar ett välskött hus i ett attraktivt område kan man, om man inte är rädd för att kallas fördomsfull, sluta sig till att innehavaren antingen ärvt sina pengar eller använder sig av företag för kreativa inkomstredovisningar.

Tänk om man skulle kunna ändra på det. Och göra det möjligt att också bli rik på att vara en skicklig ämneslärare, en duktig rektor, specialiserad administratör eller sjuksköterska. Det skulle vara en förändring lika viktig som jobbskatteavdraget.

En sådan skattesänkning kan dock knappast genomföras i nuläget. Reformer måste vara politiskt gångbara. Regeringen har inte majoritet i riksdagen. Ska man få igenom en skattesänkning måste den ha stöd från något av oppositionspartierna. Tre av dem har grävt ned sig kring en orealistisk folkhemsromantik där delat armod genom höga skatter är ett adelsmärke. Kvarstår gör endast Miljöpartiet. Ska vi se viktiga skattelättnader innan 2014 måste de nog köpas med långtgående gröna reformer. Vilket det nog skulle vara värt.