Av den sammanställning som VT kunde presentera i går verkar Moderaternas enormt goda valresultat också göra sig gällande i de kommunala nämnderna och styrelserna. De flesta kommer nu att ledas av moderater och endast några få av en centerpartist. Det är i linje med valets utfall och då har ändå Moderaterna kostat på sig viss generositet gentemot kollegan på dekis - Centern. För Centerpartiets del gäller det att nu satsa på yngre krafter på de få toppositioner partiet fått och inte låta det usla valresultatet ge resultatet att endast gamla trotjänare premieras. Annars är risken stor att man grundar för ytterligare ett förlustval 2014.
Effekterna av Moderaternas valframgång är måhända mer delikata, men säkert inte helt problemfria. Partiet har ännu fler politiska poster att tillsätta än tidigare. Och visst åligger det, som Harald Hjalmarsson mycket riktigt sa i gårdagens VT, ett stort parti ett ansvar för att släppa in nya människor i partiet, precis som att det åligger alla andra politiska partier som tror på en framtid.
Man får verkligen hoppas att detta inte är någon ny upptäckt för de moderata, eftersom ständig tillströmning av nytt folk på nya poster är det som vitaliserar partiarbetet och kommunpolitiken.
I lördags kunde VT berätta att Moderaterna utsett Roger Psajd till ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Psajd har tidigare inte ens varit medlem i Moderaterna och utnämningen av honom är intressant, inte minst med tanke på det civila yrke han har som vd för Västervik Framåt.
Förhoppningsvis finns goda idéer hos honom om i vilken riktning kommunens skolpolitik ska drivas. Inte minst i fråga om kopplingen utbildning - näringsliv förväntas nya spännande tag.
Att plocka in nya personer i politiken på detta vis är ett sätt på vilket man kan vitalisera politiken. Dock finns det självklart också risker med att ge höga politiska poster till partipolitiska noviser. Frågor kan alltid resas om personens ideologiska och partipolitiska kompass och genomför man sådana utnämningar i en allt för stor omfattning kan det finnas skäl att kritisera den demokratiska förankringen.
Samtidigt finns det anledning att fundera hur det egentligen är bevänt med tillväxten av nya människor inom de politiska partierna i allmänhet. Är det måhända så att förutsättningarna för kommunpolitiken och det kommunpolitiska engagemanget håller på att förändras radikalt? Är det så att vi går i riktning mot mer handplockning av personer och en nedtoning av det traditionella partiarbetet och föreningstänkandets betydelse?
Och kan det vara så att Moderaternas ökade stöd i höstens val inte motsvaras av samma tillskott i medlemsantal och kompetens?
Frågan aktualiseras ytterligare när VT i går kunde berätta om att förste vice ordförande i kommunstyrelsen kommer vara någon som också är hämtad utifrån. Vi talar om en av kommunens högst uppsatta politiker.
Å ena sidan kan Hjalmarssons utnämningar av helt färska politiker på topposter framstå som framtidsinriktade, djärva och spännande. Å andra sidan kan de få motsatt effekt för de moderata - partiet kan framstå som idémässigt slut och utan lämpligt folk att besätta höga politiska poster.