Det råder dock ingen brist på potentiella problem. För att de nya reaktorerna ska kunna bli av kommer regeringen behöva ge sitt godkännande. Ingen vet ännu vilken regering det kommer att vara eller vad den kommer att ha för ståndpunkt i kärnkraftsfrågan.
Socialdemokraterna var en gång i tiden den svenska basindustrins stora beskyddare. Den tiden är förbi. Trots att partiet valde Stefan Löfven, en känd förespråkare av utbyggd kärnkraft, till ordförande har det inte klarat av att ge besked i en så viktig fråga. Det närmaste man har kommit ett besked var när partiets ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson i september förklarade för Dagens Industri att partiet ville avveckla kärnkraften.
Utspelet möttes av häftig kritik, inte minst från andra socialdemokrater. Att utspelet gjordes av Andersson visar också att det inte är hugget i sten. Det var ett test och det föll inte väl ut. Sverige behöver nu att Löfven gör det han har betalt för att göra: agerar som om han skulle klara av att leda landet. Inte minst så eftersom partiets sannolika regeringspartners V och MP har ett betryggande avstånd mellan sig själva och verkligheten.
Sverige är fortfarande i stort behov av basindustrin. Den sysselsätter många direkt och indirekt, står för en stor del av vår export och är del av grunden för vårt välstånd. Sverige är bra på att tillverka kvalitativa produkter vilket gör att vi kan hävda oss i konkurrensen trots vårt höga löneläge. En nödvändig förutsättning för detta har dock varit tillgången till konkurrenskraftigt prissatt el.
Basindustrin slukar kort sagt el. Det har inte varit något problem i Sverige som har haft en mycket gynnsam energisituation. I runda tal kommer 80 procent av vår energi från lika delar vatten- och kärnkraft. Det har inneburit inte bara pålitlig tillgång till rimligt prissatt el, utan även att man trots den stora förbrukningen har kunnat hålla nere klimatpåverkan.
Att det inte bara är arbetstillfällen och välstånd utan även klimatet som står på spel blir tydligt om man ser till Tyskland. Miljöpartiet har tagit för vana att hylla landets nedläggning av kärnkraften, men glömmer vanligen att berätta att brunkol nu är landets största energikälla.
Om kärnkraften läggs ned är miljöförstöring alternativet till massarbetslöshet och försämrat välstånd. Stefan Löfven och Socialdemokraterna måste ge tydliga besked kring vad man vill i kärnkraftsfrågan, det är den bästa vägen ut ur problemet.
Vattenfalls planer är det första verkliga testet av Löfvens talanger som statsman. Han måste nu visa att han förstår vad Sverige behöver. Det är valår och Sverige behöver kärnkraften betydligt mer än det behöver Stefan Löfven.