Skräplagen som började gälla för ett år sedan innebär att polisen sedan ett år tillbaka kan spana vid papperskorgar och utfärda en ordningsbot på 800 kronor till den som skräpar ned. Att spärra av gräsmattor, registrera pizzakartonger och göra utegrillskontroller bör knappast betraktas som högprioriterat polisarbete.
Polisen skakar på huvudet åt lagen och har bara sedan den 10 juli 2011 utfärdat 398 böteslappar, närpolischefen i våldsdrabbade Malmö berättade förståeligt för Sydsvenskan igår att våldsbrotten i staden är viktigare. Medborgarna skakar på huvudet åt lagen och efterföljer inte den då nio av tio kommuner aldrig märkte någon skillnad efter att lagen infördes, enligt DN. Politikerna själva skakar på huvudet åt lagen när till och med miljöpartiets gruppledare i Stockholm Shadi Larsson igår avfärdade lagen i lokalmedia. Lagen respekteras helt enkelt inte.
En del menar att lösningen skulle kunna vara att börja inkludera cigarettfimpar och tuggummin i skräplagen för att uppnå maximal effekt. Men varför inte då också börja inkludera spottloskor och fula märken från skor? Kanske kan en särskild skräpenhet upprättas hos polisen, SKRÄPO, med tusentals specialutbildade skräppoliser fördelade över alla län i Sverige? Eftersom polisen numera också får signalspana tack vare FRA-lagen kanske den kan bidra till att skapa ordning? Stiftelsen Håll Sverige Rent och dess vd Anna Linusson försökte nyligen förklara bort det hela och sade att det viktigaste är den signal som lagen skickar, snarare än själv bötfällningen. Vad är det för signal som samhället skickar när det egna ansvaret, vår omtanke för varandra och det civila samhället offras på statens heliga skräpaltare?
Till syvende och sist handlar det om Sverige ska växa underifrån frivilligt mellan varandra som medborgare eller ovanifrån med statsmaktens tvång som medel. Idag arbetar kommuner och markägare varje dag med att förhindra och ta hand om nedskräpning. Det går till och med rapportera skräp med ett klick på mobiltelefonens applikation. Kanske kan ökad medvetenhet, ny teknik och smart samhällsinformation bidra mer till en renare omgivning än vad en misslyckad skräplag åstadkommit på över ett års tid. Kanske är det rentav hög tid för riksdagspolitikerna att slänga skräplagen där den hör hemma: i papperskorgen.