Den svenska marknaden har ända sedan 1800-talet varit kraftigt reglerad. I dag har statliga Svenska Spel den en särställning på marknaden. Genom låg återbetalningsprocent till spelarna vill politiker göra det mindre roligt för medborgarna att spela. Och mindre spel är bättre för folkhälsan och därför nödvändigt, tycker man. Monopolet är dock hotat av utländska spelbolag som säljer spel till svenskar via internet, som i dag i praktiken är en fri marknad. Med större möjligheter till vinst är det en utmaning för Svenska Spel.
Den nya politik som nu föreslås innebär att monopolet behålls - och att det ska krävas en licens för att sälja speltjänster till svenskar via internet. Förebilden är Danmark, där 38 bolag har sökt spellicens för internet och skatten är 20 procent av bolagens vinst.
Det är bra med ordning och reda på nätet. Inte minst med tanke på den senaste tidens skandaler, där pokersidan Full Tilts kanske är det tydligaste exemplet. I mars hade bolaget 390 miljoner dollar i skulder till sina kunder, som vunnit i poker, men bara 60 miljoner dollar på bolagets bankkonton.
Men frågan är om inte förespråkarna för monopol nu målar in sig i ett hörn. Om spel på internet accepteras, med en tämligen fri marknad, varför kan det inte accepteras i övrigt? Varför är det okej att spela hos en privat aktör genom att trycka på datorns tangentknappar, men inte göra samma sak genom att med penna i hand fylla i en lapp och lämna till en fysisk person i en butik?
Logiken haltar.
De föreslagna reglerna kan sannolikt stjälpa snarare än hjälpa spelmonopolet. Ett monopol som har oddsen emot sig på flera sätt.
EU-kommissionen har vid flera tillfällen kritiserat Sverige för spelmonopolet, som anses strida mot EU:s regler om fri rörlighet för tjänster. I kommissionen kommer man knappast heller bli nöjd med de regler som nu föreslagits.
Att Svenska Spels vinst går till allmännyttiga ändamål är bra, men av en vinst på 4,7 miljarder delades bara en miljard ut till föreningslivet. Resten går till ägarna, alltså staten.
Om vi i stället skulle ha en fri marknad med privata aktörer, på både internet och i butiker, skulle föreningslivet genom skatt kunna få sina pengar - samtidigt som spelarna får mer tillbaka, med en högre andel vinståterbetalning.
Men regeringen är splittrad i frågan, vilket också förklarar de nu föreslagna reglerna, som alltså är en kompromiss inom Alliansen. Moderaterna och Folkpartiet är positiva till en friare marknad, medan Centerpartiet och framför allt Kristdemokraterna håller emot.
Det finns inte längre något behov av motböcker. Lika lite av spelmonopol. Det logiska klivet vore att öppna upp spelmarknaden.