Samarbete av samma arbete

I dag syns det på diplomet om den utexaminerade kommer från ett högt ansett lärosäte, eller en liten högskoleort i Sverige. Och man får (och frånhålls) jobb därefter.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto: Tor Johnsson / SvD / SCANPIX

Västervik2011-10-25 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Det är inte lämpligt - om Sverige ska hålla jämn takt med andra utbildningsstarka länder måste förändring ske. Högskolor och universitet behöver samarbeta bättre över hela landet. Regeringen måste ansvara för att det sker. Universitet och högskolor i Sverige har länge satsat på kvantitet före kvalitet på både studier och studenter. Det skriver utbildningsminister Jan Björklund (FP) på DN Debatt (24/10). Han hävdar att "högskolor behöver slås ihop med de starka universiteten" för att rätta till detta.

Det har han till synes rätt i, men att han och regeringen vill skjuta förändringsansvaret över på lärosätena är fel. Staten bestämmer myndighetsstrukturen och borde ta sitt ansvar i kvalitetshöjningen som fordras för hela landets utveckling.

Om högskolorna fungerar som filialer till universiteten kommer en likvärdig utbildning i hela landet att eftersträvas. Det kommer utmynna i bättre möjlighet för studenter och forskare att byta lärosäte utan att bli ifrågasatt för var man tidigare har läst. Om samma standard sätts på alla utbildningsplatser kommer samma arbete att belönas på rätt sätt. Betygen blir lika värda och de flesta studieorter får bättre rykte för sin kvalitet.

Förändringsarbetet är omfattande, men behövligt. Till att börja med kan en ren revidering av kurserna vara på sin plats. De oseriösa kurser som endast verkar som en tillfällig dragkraft är inte utvecklande för svensk högskoleutbildning. I stället bör fokus läggas på att högskolefilialer samverkar med universiteten. Vi behöver god utbildning och det bästa vore om både sjuksystrar, läkare och lärare utbildas i en standard som är jämförbar över hela landet. Deras arbete behövs på alla orter och filialer till de redan starka universiteten gör det lättare att rekrytera nyexaminerade direkt till tjänsterna på plats.

Vi behöver både universitet och högskolor för en bred kompetenskår. Attraktiva tjänster för universitets- och högskolepersonalen är viktiga. Det ska inte få skilja stora summor i lön bara för att mindre orter måste muta till sig bra lärare. Om högskolorna blir filialer till universiteten kommer lärarstaben i större utsträckning kunna göra utbyten mellan orterna. Det utvecklar både studenter och personal.

För att hela landet ska vara med på detta krävs att man från statligt håll tar sitt ansvar. Det räcker inte med en skriven uppmaning till lärosätena. Utbildning ska löna sig och leda till arbete. Om högskolorna blir bättre knutna till universiteten genom filialsystem bör det innebära att man kan hänga sitt diplom på väggen, oavsett vilken ort man har fått det förärat.

Läs mer om