Så kul är det inte

Lars Ohly leder ett parti på dekis, fast krisen i Vänsterpartiet passerar nästan obemärkt i media eftersom andra partier krisar hårdare.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Västervik2011-03-01 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Bland alla de förlusttyngda partierna i förra årets val framstår Vänsterpartiet nästan som en vinnare. Och är det på sitt vis. Det ökade valdeltagandet gav några tusen röster fler i förra årets riksdagsval än i 2006 års, däremot tappade partiet procentuellt, -0,2. I kommunvalet fick V ris av väljarkåren och tappade 0,7 och fick bara 3,3 procent av rösterna, i landstingsvalet fortsatte också kräftgången.

Det är med andra ord inget "kärnland" som vänsterledaren Ohly besöker i dag när han kommer till Västervik. Och här i kommunen utmanar också de ännu mer klasskampsnostalgiska, men klart piggare Socialisterna från vänster.

På programmet för Ohlys Västerviksbesök står idel kommunal- och landstingsverksamhet. Och så klart ett möte med de egna. Att bredda sig mot näringsliv och företagare ligger självklart fjärran ett parti som fortfarande benhårt kämpar mot kapitalism och marknad.

Av förklarliga skäl - att vänstern krisar minst av de krisande - blev inte Vänsterpartiets valutvärdering lika uppmärksammad som Centerns, Kristdemokraternas och framförallt Socialdemokraternas.

"Samhället har länge drivits i en allt mer borgerlig riktning. Ett stort antal politiskt strukturella reformer har skapat ett mer individualistiskt och egoistiskt samhälle samtidigt som tankar om solidaritet och jämlikhet har pressats tillbaka. Det är i dag svårare att bedriva vänsterpolitik än tidigare", skriver Vänsterpartiets valutvärderare i sin sammanfattning.

Resonemang härbärgerar en klar motsägelse. I detta "kalla egoistiska" samhälle borde det ju utifrån en vänsterståndpunkt vara framgångsrikt att föra valrörelse och opposition. Läget för aktiv väljargenererande oppositionspolitik borde ju dessutom gynnats av finanskrisens verkningar.

Men Vänsterpartiet misslyckades. Förlusten torde av de egna betraktas än mer som ett fiasko mot bakgrund av det. Den omoderna klassanalysen gick inte hem i fjol heller.

Häromdagen lät Vänsterpartiets ungdomsförbund i ett pressmeddelande meddela att "Ung Vänster tar ställning för friheten". Ett tämligen sensationellt uttalande för att komma från det gamla kommunistpartiets ungdomsförbund och när det lite längre ner i texten framgick att det handlade om demokratiutveckling och utrikespolitik blev säkert läsarna av pressmeddelandet ännu mer konfunderade. Något vidare föredöme har Ung Vänster, dess föregångare och internationella systerorganisationer inte varit genom historien.

I sitt förflutna hittar Vänsterpartiet en hel del av sina problem av i dag. Fortfarande sitter avståndstagandet mot vänsterextremism och i somligas fall kommunism, långt inne. Då klingar pressmeddelanden som det ovan nämnda tämligen falska.