Redo för valkamp

Sedan tidigt i våras har det spekulerats i när Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ska utlysa folketingsval. I fredags skedde det och valet ska hållas den 15 september. Det ser ut att bli en riktig rysare.

Västervik2011-08-29 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Till skillnad från i Sverige är det statsministern själv som utlyser val till folketinget, Danmarks motsvarighet till riksdagen, någon gång under mandatperioden. Det kan lätt bli att statsminister kör ett chicken race med sig själv och väntar ut tiden för att ha så bra opinionssiffror som möjligt i ryggen när valdagen bestäms.

Det har länge sett ganska mörkt ut i opinionen för den borgerliga regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti. Socialdemokraterna har varit betydligt större än Venstre (statsministerns högerliberala parti) och skillnaden mellan blocken har varit uppemot tio procentenheter.

Men i den senaste opinionsmätningen från Gallup som presenterades i Berlingske Tidende på fredagseftermiddagen var det nästintill dött lopp. De två regeringspartierna, Dansk Folkeparti och det lilla Liberal Alliance samlar i mätningen 49,5 procent och Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti, vänsterliberala Radikale Venstre och yttervänstern Enhedslisten samlar 50.3 procent. Med ett mandats övervikt skulle alltså den socialdemokratiska ledaren Helle Thorning Schmidt bli Danmarks regeringschef om mätningen vore valresultat. Så ser ingången i valrörelsen ut opinionsmässigt.

Personuppsättningen bland partiledarna på regeringssidan är en annan än den var vid förra valet, 2007. Ledarna för regeringspartierna är utbytta. Løkke gör sin första valrörelse som statsminister och Konservatives partiledare Lars Barfoed har knappt ett år på nacken som partiets starke man och fick ta över ett parti i fritt fall.

I Danmark, precis som här i Sverige, är det stora politiska spörsmålet hur landet ska ta sig igenom den ekonomiska krisen. Danmark är dessutom mycket sämre ute än Sverige. Relationerna mellan regeringspartierna Venstre och Konservative å ena sidan och Dansk Folkeparti å andra, har varit bättre, för att använda ett understatement. Förhandlingarna om ett ekonomiskt tillväxtpaket har nyligen kollapsat.

Krisen kan ge Løkke och regeringsunderlaget ett försprång framför oppositionen. I kristider tenderar många att sluta upp bakom sittande regering - men han kan långt ifrån vara säker på att så kommer bli fallet. Han och hans regeringskoalition har regerat sedan 2001 och kan inte skylla landets ekonomiska läge på någon annan.
Regeringen har dessutom uppfattats som trött och sönderregerad. Nu gäller det att sätta bilden av ett gäng som vill något och leverera politik.

Med dött lopp i opinionen tre veckor före valet och med ett tydligt borgerligt idégods i ryggsäcken bör det inte vara någon omöjlighet att lyckas i kampen mot vänsterblocket.