Det brukar vara gröna politiker eller vänsterelement som utan sans driver en extrem antikärnkraftspolitik, nu är det Tysklands borgerliga regering som anammat den politiken. Det är djupt beklagligt.
Det förhastade beslutet tas efter en period då kärnkraftens avigsidor diskuterats - efter en extrem naturkatastrof. Det som skedde i Japan är givetvis fruktansvärt och djupt sorgligt - det finns inte ord att beskriva det lidande som naturkatastrofen förorsakade många människor. Sådant går givetvis inte att bagatellisera.
Men inga panikbeslut i Europa kan spela tillbaka historien. Sans och balans måste råda i energipolitiken. Dessutom måste det hållas i minne att det på långa vägar råder samma förhållanden på ö-nationen i Stilla havet som i Nord- eller Centraleuropa. Detta måste givetvis noga beaktas när den tyska, och för den delen också svenska, kärnkraftens framtida öde diskuteras.
En fjärdedel av den tyska energin kommer ifrån kärnkraft i dag och år 2022 ska all kärnkraft vara avvecklad. Inom det tyska näringslivet är oron stor för att en snabb avveckling kommer att leda till att den tyska industrin kommer att påverkas mycket negativt. Och bland de mer nyanserade miljödebattörerna höjer man ett varningens finger. En alltför snabb avveckling kan mycket väl leda till att den förnyelsebara ersättningsenergin inte hinner fram eller kommer att vara tillräckligt effektiv och till att landet i stället tvingas använda sig av smutsig kolkraft eller import av mindre säker kärnkraft från Östeuropa.
Precis som vanligt kräver de värsta antikärnkraftsretorikerna omedelbar avveckling av säker kärnkraft i sina hemländer - såsom här i Sverige och i Tyskland.
Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson har redan varit ute i debatten och applåderat Tysklands beslut. Den globala solidariteten sträcker sig inte längre än till det egna landets gränser. För visst vore det bättre att kräva ersättning eller avveckling av den mer osäkra östeuropeiska kärnkraften?
Ganska snabbt efter katastrofen i Japan tog diskussionen om svensk framtida kärnkraft fart igen, men regeringen var tydlig i sin avsikt. Den svenska energiöverenskommelsen kommer att ligga fast och någon panikavveckling på grund av det japanska haveriet ska inte äga rum här. Kärnkraften är en betydande del i den svenska energiproduktionen och varsamhet i de energipolitiska besluten är ett måste för att tillgodose hushållen i vårt land och svensk industri.
Dessutom: Tillgången till egenproducerad energi har ett värde utöver kronor och ören. Det är också ett frihetsvärde. Under de senaste åren har vi sett att Ryssland använt sin gas som ett politiskt påtryckningsmedel.
Ju mer Västeuropa avvecklar säkra och rena energikällor, desto större blir beroendet av labila och smutsiga energikällor och politiker.
Sådant bådar inte gott - för vare sig friheten, energiförsörjningen eller miljön.