På tal om antibiotika

Kött

Västervik2011-11-21 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Olyckligtvis är Sverige ett undantag i sammanhanget. I de flesta andra länder används antibiotika i stor skala. Man behöver inte se längre än till Danmark för att köttprodukter i snitt ska innehålla tre gånger så mycket antibiotika.

Därmed kan man lägga kampen mot antibiotikaresistenta bakterier till skälen för att försöka äta svenskt kött. Det finns knappast en bättre garanti för att man som konsument får en bra produkt. Det gäller oavsett om man i första hand är klimatvän, eller djurvän. Att köpa närproducerad mat är mer klimatsmart än att köpa det som färdats långt. Dessutom sker den svenska uppfödningen under strängare restriktioner för hur djuren behandlas.

Tyvärr får de svenska bönderna inte mycket lön för sin möda. Samma överhet som tvingar på dem världens kanske tuffaste regelverk hindrar dem samtidigt från att använda det som en konkurrensfördel. För även om det kostar mer att föda upp djur enligt svensk standard har de flesta kommuner tolkat lagen som att de inte får ta hänsyn till köttets kvalité i upphandlingar. Därför går stora och viktiga kontrakt till utländska köttfabriker som producerar till låga priser, kanske bland annat tack vare ett flitigt användande av antibiotika. Detta är något som Lantbrukarnas riksförbund kämpat länge för att ändra.

Vi som medborgare får visserligen mest kött för pengarna. Men ingen berättar att det kommer en fakturering i efterhand, i form av obotliga bakteriestammar.

Det är förresten inte bara kött som kan bära med sig antibiotika från djuren. Den kan även finnas i ost. Den typiska ost som vi förknippar med svenska storkök kommer ofta från Nederländerna, där man enligt Europeiska läkemedelsmyndigheten använder nio gånger så mycket antibiotika som i det svenska lantbruket.

Som privata konsumenter kan vi välja kött och mjölkprodukter med god kvalité. Men skolbarn och många äldre blir hänvisade till det billigaste på marknaden. Visst är det märkligt att en skola eller ett äldreboende kan ligga i ett landskap där Europas bästa kött betar, men ändå måste elever och brukare äta köttklisterskinka som slaktats hundra mil därifrån.

Vi måste som medborgare ställa krav på att våra politiker även väger in kvalité när de köper in mat till storköken. Främst därför att vi vill veta vad vi stoppar oss. Men det är naturligtvis ingen nackdel att vi samtidigt hjälper till att bidra till en levande svensk landsbygd.

Läs mer om