För ett år sedan valdes Håkan Juholt till ny partiledare för Socialdemokraterna, på en extrakongress den 25 mars 2011. Då talades det om en katastrof för partiet, som noterades strax under 30 procent i opinionsundersökningarna. När Juholt varit partiledare i två månader, i maj 2011, hade partiet 34 procent i SCB:s stora mätning. En uppgång på fyra procentenheter. Och det började - just precis - talas om en Juholt-effekt.
Sedan vet vi hur det gick. Socialdemokraterna gick ned på 25 procent. Juholt avgick. Stefan Löfven valdes. Och partiet kryper nu tillbaka till siffror på 33 procent. En opinionssiffra som under Mona Sahlins tid betraktades som medioker, men som nu föranleder prat om en Löfven-effekt.
Denna så kallade effekt är dock inte mycket mer än en kuperad svans. En svans som plötsligt kan vifta både upp och ner. Det minns åtminstone Juholt.
Väljarstödet i opinionsundersökningarna är alltid svajigt. Det vet också Reinfeldt. För fyra år sedan, vid samma tidpunkt som nu under förra mandatperioden, låg Alliansen under med 8-10 procent och beskrevs av de socialdemokratiska statsvetarna i Göteborg som "rökt". Sedan vann Alliansen valet och behöll regeringsmakten.
I normalfallet ligger den sittande regeringen under i opinionsundersökningar i mitten av mandatperioden. Ett år före valet 1978 hade de borgerliga partierna tillsammans 45,9 procent, enligt SCB:s mätning. De röda, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, hade 52,1 procent. Underläget var 6,2 procent, ett år före valet. Ändå kammade de borgerliga hem segern på valnatten 1979.
I dag är avståndet mellan de röda och de blå ungefär lika stort. Och det är mer än två år till valet. Samtidigt som väljarna är mer lättrörliga än tidigare. Således är det omöjligt att tippa en vinnare.
Med grundlagsändringen, som bytte den negativa parlamentarismen till en positiv dito, måste Reinfeldt efter valnatten 2014 avgå oavsett valresultat. Sedan är det öppet läge att välja ny statsminister. Det är också en principiellt bra lagändring, som gör politiken mer dynamisk.
I helgen hade Moderaterna sitt Sverigemöte. Förra helgen hade Folkpartiet riksmöte. Snart är det dags för Kristdemokraterna. Med dessa följer ständiga opinionsundersökningar. Och spekulationerna kommer definitivt att fortsatta. Men det enda som är säkert är att ingen kan veta något säkert.
Göran Persson brukade avfärda opinionsundersökningar och säga att det enda som räknas är resultatet på valdagen. Det stämmer. Och Allianspartierna bör ha samma inställning, och fokusera på det politikutvecklingsarbete som nu påbörjats. Det var också Reinfeldts budskap i Örebro.