Alliansen är inte starkare än sin svagaste länk - och just nu är den väldigt svag och heter Kristdemokraterna.
I de flesta opinionsmätningar efter valet har partiet legat under fyraprocentsspärren. Det är sorgligt för alliansergeringen och det är krisartat för KD.
Valanalyser och diskussioner har föreslagit nya politiska profilområden och i ideologiska termer finns det olika riktningar för hur man tänker sig en framtida utveckling.
Somliga vill se ett mer mittenorienterat KD, andra ett mer kristet KD och andra ett mer traditionellt konservativt KD. Mittenspåret är fullpackat med andra - men en kombination av de andra två spåren kanske skulle kunna vara något.
Moderaternas förändring efter valet 2002 har gjort det öppet för andra partier att inta en mer traditionell högerinriktning av politiken.
Fältet är öppet. Kristdemokrater - ta chansen att utmana från höger.
Att byta partiledare kan vara ett effektivt sätt att förändra riktningen på partiet. Men det kan också vara ett enkelt sätt tro att man löst mer djupgående problem för ett parti. Göran Hägglunds företrädare på partiledarposten - Alf Svensson förde partiet från drygt en procent till strax under 12 procent i valet 1998. År ut och år in harvade han på utanför riksdagen, i valet 1985 kom han in på centermandat genom en valteknisk samverkan och 1991 gjorde KD sitt inträde i riksdagen på allvar.
Berättelsen om Alf Svensson kan givetvis vara sedelärande. Håller man ut, tror man på sina värderingar, klarar av att förnya och vågar att utmana, så kan det löna sig i längden. För allt var inte en dans på rosor med Svensson som ledare. Med honom dippade KD också - i valet 1994, efter tre år i regeringsställning var partiet mycket nära att kastas ur riksdagen. Och personkulten kring en långlivad partiledare riskerar också att ställa person före parti.
Göran Hägglund klarade sig ur diskussionerna som uppstod efter det dåliga valresultatet. Avgångskrav hörs inte lika högt i dag. Göran Hägglund har många förtjänster, men har partiet inte lyckats stoppa opinionsfallet inför rikstinget 2013, då är det dags för andra att ta vid.