Nattarbete är ingen förmån

Regeringen har motvilligt satsat statliga pengar på så kallade nattis. Därtill var de tvungna. Stimulanspaketet till nattis var ett socialdemokratiskt förslag som de rödgröna med hjälp av Sverigedemokraterna röstade igenom i riksdagens i maj i år.

NattisFoto: Scanpix

NattisFoto: Scanpix

Foto: Alf Pergeman/Scanpix

Västervik2012-09-17 00:00
Detta är en ledare. VT:s ledarsida är oberoende moderat.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern röstade emot. Det är synd att förslaget gick igenom. Och förskoleminister Nyamko Sabuni borde ha varit mer handtvagande då hon presenterade de 108 miljonerna som ska gå till kommunernas nattisverksamhet.

Fenomenet med nattöppna dagis är nämligen inget att glädjas över. Det visar bara på hur människans välmående och sociala liv värderas allt lägre. I dag vet vi hur otroligt viktig dygnsrytmen är för människans hälsa. Vi är gjorde för att vara vakna på dagen och att sova på natten. Undersökning på undersökning visar på nattarbetets skadliga inverkan på människan som organism, och som social varelse.

Ansvarstagande föräldrar kommer alltid göra sitt yttersta för att undvika att hamna i en situation där de måste jobba natt. I den strävan borde de få samhällets fulla stöd. Nu gör staten tvärt om. Nyamko Sabuni ska till och med ha sagt till Aftonbladet att syftet är att få fler föräldrar att jobba obekväma arbetstider. Vad är nyttan med det?

När fler nattis öppnas försvagas arbetstagande föräldrar gentemot arbetsgivarna. Det blir svårare att säga nej till obekväma arbetstider.

Socialdemokraterna, som ofta berömmer sig själva för att stå på arbetstagarnas sida är de som drivit på. De har misstagit frågan för att handla om jämställdhet. Följande skrevs av fem socialdemokratiska kommunalråd på Svenska Dagbladets Brännpunkt 21 paril i år:

"Nattöppen förskola möjliggör för fler kvinnor att kunna jobba obekväma arbetstider, vilket leder till en högre inkomst och bättre pension. Därmed är Nattis också en viktig reform för att förbättra jämställdheten i samhället. "

Hur usel jämställdhetspolitik har man inte om man ser OB som vägen framåt? Man får ju OB av en anledning, nämligen att man långsiktigt säljer sin hälsa och sina relationer. Om man vill stärka kvinnor på arbetsmarknaden borde man i stället satsa på deras rättigheter att säga nej till obekväma arbetstider.

Om barns och föräldrars hälsa inte är ett argument nog kan man också titta på kostnaderna för nattis. De ligger på runt 250 000 kronor per barn och år. För ett nattis med 10-15 barn kan det allmänna i stället få 2-3 läkare. Ibland måste man ställa sig frågan om vissa utgifter är värda vad de kostar.

Stimulanspaketet gick igenom, men frågan bör inte överges för det. Alliansen bör försöka göra nej till nattis till en valfråga 2014. Sossarnas retorik om nattis som en rättvisefråga går enkelt att punktera. Det är inte jämställdheten eller arbetarna som vinner på nattis, det är företagen och det alltmer stressiga samhällsklimatet. Förlorarna är barnen.

Läs mer om