Grekerna har just nu inga gåvor att komma med. Men det har Kina. Rader av företrädare för den ekonomiska supermakten erbjuder EU sina gåvor: handel och investeringar, stöd till statsfinanserna och euron.
Men i Sverige, EU och hela världen oroar man sig för att det handlar om en modern, global form av den Trojanska hästen. Ty spelplanen är ojämn. Europa erbjuder kineserna tillgång till sin marknad på villkor som är annorlunda än vad Kina erbjuder, med sitt politikinfekterade näringsliv.
Och så har vi problemet med värdegrunden - de mänskliga rättigheterna.
Inför regeringschefen Wen Jiabaos rundresa kring midsommar till Ungern, Storbritannien och Tyskland frigavs konstnären Ai Weiwei, nu aktuell med en succéutställning i London, och demokratiaktivisten Hu Jia. Ai Weiwei skulle ha erkänt det han greps för i april, skatteflykt.
Å ena sidan är detta en välkommen utveckling. Den kan tolkas positivt. Å andra sidan har vi varit med om sådant här tidigare.
Schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung, som står näringslivet nära, skriver att det handlar om inget annat än avgrundsdjupt cyniska och i grunden förolämpande propagandauppvisningar. Och att alla egentligen inser detta.
Wen Jiabao räknas till reformvännerna i sitt hemland. Han sitter till 2013, när ett maktskifte ska äga rum, efter en överenskommelse inom eliten. Det finns i väst, mot bakgrund av det som hänt före och efter att demokratirörelsen krossades på Himmelska Fridens torg 1989, en viss förståelse för svårigheten att fortsätta integrera Kina i världen. De ledare som i alla fall i ord har en för kinesiska förhållanden god vilja utsätts för ett ständigt krypskytte från mera aggressiva krafter inom kommunistpartiet (som fyllde 90 år 1 juli) och militär.
Men, påpekar den danska tidningen Information, i EU finns en tendens undvika kritik av Kinas övergrepp mot sina egna medborgare. Det är som om man glömmer att Kina också behöver EU.
För fem år sedan investerade Kina för 1,3 miljarder totalt euro i EU. Hittills 2011 har flera avtal slutits som vart och ett överstiger detta belopp. Ungerns regeringschef Viktor Orban sade efter Wen Jiabaos besök att Kinas gåvor innebär att bekymren med statskulden är puts väck.
Det är intressanta tider, som kineserna säger, dubbeltydigt.
Villkoren i det ekonomiska utbytet måste diskuteras. Liksom, utan att bränna broar, människorätten.
Man kan ju ta sin utgångspunkt i vad Wen Jiabao sade i Storbritannien: "Utan frihet finns ingen verklig demokrati och utan garantier för ekonomiska och politiska rättigheter finns det ingen verklig frihet."